Nieuws

 • Zomerschaak in Woerden

  Net als vorige zomer gaan we weer schaken in de zomer. We gaan deze zomer elke dinsdagavond een rapidtoernooi spelen. We beginnen 9 juli en zullen dit tot en met 27 augustus volhouden.

  Iedereen mag meedoen en het enige wat je moet doen is er optijd zijn. De indeling zal elke avond om kwart voor 8 plaatsvinden. Tenzij hieronder anders vermeld. Een ronde later aanschuiven kan natuurlijk altijd.

  9 juli is het eerste toernooi en het tempo wordt 15 minuten per persoon. Jacco zal de indeling verzorgen.

  16 juli: Nog niet bekend.

  23 juli: Nog niet bekend.

  30 juli: Speeltempo is 10 minuten en 10 seconde per zet. Jacco zal dan indelen.

  6 augustus: Nog niet bekend.

  13 augustus: Speeltempo is 15 minuten per persoon. Jacco zal dan indelen.

  20 augustus: Speeltempo is 15 minuten en 5 seconde per zet. Jacco zal dan indelen.

  27 augustus: Nog niet bekend.

  De data waarbij staat “‘Nog niet bekend” is Jacco op vakantie. Als jij dan de avond wilt verzorgen meld je bij Jacco aan en wordt dat veranderd op de website.

  Tot dinsdag!

 • OKW 2024 ten einde

  Evenals andere jaren was ook nu de opkomst voor het traditioneel in mei startende jaarlijkse OKW toernooi weer goed te noemen. 57 deelnemers dit keer. Van deze 57 schakers waren er 13 die alle 7 speelronden meededen. Naar het einde toe viel op dat het aantal opgenomen byes toenam, met bijvoorbeeld 21 byes in ronde 6 en 14 byes in ronde 7. Of het toevallig was dat er zowel in ronde 6 als in ronde 7 om 18 uur ook een enerverende wedstrijd begon van het Nederlands Elftal valt niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk dat dit een rol speelde. Hoewel de wedstrijdleiders Jacco en ondergetekende, er middels het plaatsen van een tv scherm in ronde 6 in de speelzaal, er veel aan heeft gedaan om ook de voetballiefhebbers onder de schakers tevreden te stellen.

  Tot aan de laatste ronde van de 7 te spelen partijen waren er in theorie nog 6 kanshebbers voor de eindzege. Rolinde den Heijer en Gerben van Pel hadden beide 5 punten behaald. Daarna een kwartet spelers met 4,5 punt; Jacco Lind, Bas Jansen, Olger van Donk en Wijnand Groenen. Deze laatste had zich via een verrassende zege op Ed Oosterlaken in ronde 5 bij de mededingers om de eindzege geschaard.

  In een snel gespeelde lange theoretische variant van het Spaans trok Rolinde met wit tegen Jacco in de laatste ronde aan het langste eind. Ze sloeg onmiddellijk toe nadat Jacco, die er net een fantastisch toernooi in Hilversum achter de rug had met 5,5 uit 6 plus 51 ratingpunten erbij, zich een eerste ongelukkige zet permitteerde. De immer bescheiden Rolinde stelde daarmee de eindzege met 6 uit 7 veilig en mocht de € 100 voor de 1ste prijs incasseren. In geen van haar partijen kwam ze, zo heb ik het begrepen, echt in de problemen. Alleen tegen Olger van Donk en Gerben van Pel moest ze 2 remises toestaan, haar andere 5 partijen wist ze te winnen.

  We zijn benieuwd hoe onze waardige OKW winnares er het vanaf gaat brengen bij haar eerste optreden voor het dames NK dat zaterdag 6 juli zal gaan starten in de Galgenwaard in Utrecht.

  Als 2e eindige de vrijwel altijd stabiel spelende Olger van Donk. De goedlachse Olger verliest maar zelden, bleef met 4 winstpartijen en 3 remises ook ongeslagen en mocht de € 60 innen. Als 3e eindigde de eveneens sympathieke Bas Jansen, ook met 5,5 punten met 4 winstpartijen, 1 remise en 2 byes. Bas mocht € 40 laten bijschrijven. De wedstrijdleiders besloten Olger de 2e plek te gunnen omdat hij alle 7 ronden streed voor zijn resultaat waar Bas zijn strijdlust in 5 ronden liet zien.

  Naast de ronde prijzen van steeds € 10 voor de speler die met het grootst mogelijke ratingverschil van een tegenstander wist te winnen (met uitzondering dan van ronde 7) waren er ook nog 2 TPR prijzen te verdelen voor de speler van < 1750. Deze eer viel te beurt aan Pavlo Petrashkevych die als 5e in het eindklassement met een TPR van liefst 2001 ruim boven zijn rating van 1-6 1650 uittorende en € 25 in ontvangst mocht nemen. De rating TPR prijs voor de schakers > 1750 werd uitgereikt aan Gerben van Pel. Hij scoorde een TPR van 2089, waarmee hij zijn rating van 1-6 1939 met 150 punten wist te overtreffen.

  Opvallende andere spelers dit OKW toernooi waren “onze” Woerdenaren Timo Kroon met een prachtige 5 uit 6 en een uitstekende 1901 TPR score en Isai de Vogel met 3,5 uit 7 en een voor zijn doen fantastische TPR van 1795.

  Henk Overmeer

 • Het NK schaken in Utrecht

  Van 6 t/m 13 juli is het NK schaken in Utrecht. Met 2 van onze clubkampioenen tussen de deelnemers. Erwin L’Ami doet mee bij het NK Algemeen en is een van de favorieten. Voor de overige deelnemers (waaronder ‘The best of the west’) moet je op de website kijken: https://nk.schaken.nl/algemeen/

  De andere clubkampioen maakt haar debut op het NK. Rolinde doet voor het eerst mee bij het NK dames. Voor het deelnemersveld bij de dames kan je hier kijken: https://nk.schaken.nl/nk-vrouwen/

  Naast het aanmoedigen van Erwin en Rolinde is er genoeg te doen voor de mindere goden. Kijk op de website of er iets voor je tussen zit! https://nk.schaken.nl/nk-programma/

 • Woerden 1 verslaat degradant H.S.G. 1

  In de wedstrijd tussen Woerden 1 en HSG 1 in laatste ronde in de KNSB competitie stond er niets meer op het spel. Het kampioenschap kon Woerden niet meer ontgaan, net zoals de degradatie voor het team uit Hilversum. Dat werd dus vrijuit spelen. Om de oudere spelers van Woerden alvast te laten wennen aan hun voorland, was de opstelling gemaakt op basis van de leeftijd, van jong naar oud.

  Twee partijen kwamen vrij vlot tot een conclusie. Bas Jansen nam met zijn pionnen het centrum in bezit een controleerde daarna ook nog eens de lange diagonaal a1-h8. Toen hij daar ook nog eens een dame op wist te krijgen werd het tijd voor Thomas Roest om op te geven. Marcel Schröer kwam lekker uit de opening en had Gabri van de Schootbrugge een vervelende geïsoleerde pion bezorgd. Twee paarden van Marcel domineerden het bord. Eén daarvan wist met een vork de dame van Gabri te verschalken.

  Jacco Lind had met zwart een actieve stelling tegen Johan Lindeman weten te bereiken. Jacco dacht zijn fraaie stelling te verzilveren met een mooie combinatie, maar dat bleek een gevalletje “wie een kuil graaft voor een ander….” te worden. In plaats van een pion, verloor hij twee stukken tegen een toren. Deze toren kon het in het eindspel niet tegen de twee stukken bolwerken. Sten Goes ging met zwart tegen Yvette Nagel vol in de aanval. Dat liep niet helemaal lekker. Sten bleef stug nauwkeurig rekenen en bereikte daardoor een eindspel met torens op het bord waarin Sten een gevaarlijke vrijpion had. Die pion besliste uiteindelijk de partij.

  Selman Ercan liet zich door Michaël de Vos in een stelling lokken die niet zo lekker was als hij had gehoopt. Na een onnauwkeurigheid moest Selman aan de noodrem trekken om de zaak nog bij elkaar te houden. Vlak daarna ga zijn tegenstander pardoes een toren weg. Bas Verberne leek tegen Dylan Meijer op weg de stelling volledig naar zijn hand te zetten. De tijd begon echter te dringen. Bas kwam in hevige tijdnood. Toen het stof was neergedaald zagen we een toren eindspel opdoemen waarin remise het terechte eindresultaat was.

  Op het eerste bord leek Sofia Moskalets het zwaar te krijgen tegen Vincent Spit na een strategische fout net na de opening. Vincent had een vervelende pion op e5 weten te krijgen en maakte zich op voor een koningsaanval. Sofia bleef rustig rekenen en wist de aanval goed te pareren. Ze was zelfs in staat het initiatief over te nemen en had een monsterpion op de tweede rij weten te krijgen. Met een fraai dame offer wist Vincent een eeuwig schaak en daarmee remise veilig te stellen.

  Op het tweede bord had Rolinde den Heijer tegen Wim van der Wijk een gesloten stelling op het bord gekregen. Rolinde drong steeds verder aan op de koningsvleugel, waardoor Wim zich genoodzaakt voelde om een kwaliteit te geven. De stelling bleef gesloten en het bleek niet zo makkelijk om die extra kwaliteit te laten gelden. Wim kon zelfs met zijn koning de witte stelling binnen dringen. Twee lopers, een toren en een koning begonnen binnen te dringen. De torens van Rolinde keken machteloos toe hoe haar koning in een matnet werd gevangen.

  Daarmee werd het 5-3 voor Woerden. Woerden 1 won daarmee met overmacht de groep 3E met 17 uit 9. Het is de hoogste score van alle teams uit alle groepen uit de derde klasse. Gezegd moet worden dat het allemaal zeker niet tegen zat dit seizoen, maar dit resultaat geeft toch enige hoop voor volgend jaar. Woerden 1 zal dan voor het eerst in haar bestaan uitkomen in de 2e klasse.

  Voor de details zie: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/14826

 • Woerden 1 nu al kampioen in HKB

  Woerden 1 had tot nu toe alle wedstrijden in de hoofdklasse gewonnen, maar voelde de hete adem van DBC in haar nek. DBC had slechts één steek laten vallen, een nederlaag tegen De Rode Loper, nota bene de tegenstander van Woerden deze avond. Oppassen geblazen dus! Met winst op De Rode Loper zou Woerden een hele grote stap zetten richting het kampioenschap. Vanwege de voorsprong op bordpunten, zou Woerden bij winst met 6,5 punt of meer zichzelf zelfs al één ronde voor het einde kampioen mogen noemen. Voor De Rode Loper stond er niets meer op het spel. Ze hadden afgesproken lekker vrijuit te gaan spelen. Dat merkten we, er kwamen veel leuke scherpe stellingen op het bord.

  Marcel Schröer (foto: Marcel van Oort)

  Marcel Schröer had met zwart in de opening tegen naamgenoot Marcel Scholten het een en ander door elkaar gehaald. Aan het einde van die fase was zijn stelling niet te benijden. De Woerdense speler begon dan maar een koningsaanval. Daar werd niet veel tegenover gezet. Dat maakte het spel nogal eenzijdig en de Woerdense Marcel won gemakkelijk.

  Leen de Jong (foto: Marcel van Oort)

  De stand werd gelijk getrokken door Nonso Ezeoke van De Rode Loper. Nonso had met zwart tegen het al te voorzichtige spel van Leen de Jong kordaat het centrum in handen genomen. Leen werd helemaal naar achteren gedrongen en het eindspel dat daarna ontstond zag er niet lekker uit. Leen verzuchtte na afloop van de partij: “Ik werd gewoon kansloos weggespeeld.”

  Olger van Donk (foto: Marcel van Oort)

  De volgende die een punt noteerde was Olger van Dongen. Hij had met zwart tegen Jesse van den Hof een variant op het bord gekregen die hij al eerder was tegengekomen. Destijds was dat verkeerd afgelopen, maar nu was Olger beter voorbereid. Hij startte een beslissende koningsaanval en joeg de witte koning over het bord.

  Sten Goes (foto: Marcel van Oort)

  Sten Goes had tegen Thom Zwamborn na een ingewikkelde manoeuvreer fase zijn stukken in stelling gebracht voor een aanval op de zwarte koning. Deze keer toonde Sten met een mooie terugzet met zijn loper voldoende geduld en liet de druk op Thom’s stelling. Even later was de tijd wel rijp voor actie. Er volgde een korte tactische fase waarin Sten de betere rekenaar bleek.

  Geen slechte dag voor Rolinde (foto: Marcel van Oort)

  In de overige partijen begon de tijd te dringen. Rolinde den Heijer had een hele moeilijke partij tegen Henk Dissel. Het kostte haar veel tijd om de boel nog een beetje onder controle te houden. Henk had een koningsindisch-achtige aanval kunnen starten, maar zette die niet op de klassieke wijze door. Met nog maar weinig tijd op haar klok laveerde Rolinde beter door alle complicaties en wist de partij te winnen.

  Peinzend als Ivanchuk loopt loopt Jacco rond (foto: Marcel van Oort)

  Jacco Lind liet zich door Jan Prins niet verrassen door een zijvariant. Het werd een harde strijd waarin Jacco met zijn stukken het centrum van Jan Prins onder vuur nam. In eerste instantie ging dat goed, later werd de stelling scherp en onduidelijk. Jan Prins kreeg het centrum in handen. Jacco had twee vervaarlijke vrijpionnen op de damevleugel. De complicaties groeiden Jan boven het hoofd. In een stelling die aan het verkruimelen was, ging hij door zijn vlag.

  Bas Verberne (foto: Marcel van Oort)

  Bas Verberne pakte de opening tegen Jeroen Weelink agressief aan. Hij offerde een pion voor dominantie in het centrum. Hij had zeker genoeg compensatie voor de pion. Jeroen wist uiteindelijk de druk niet meer te weerstaan en moest een kwaliteit geven voor een pion. Helaas voor Bas bleef er een compacte stelling over met alleen pionnen op de koningsvleugel. Hij wist daar niet doorheen te breken en daarmee was de remise een feit.

  Selman Ercan (foto: Marcel van Oort)

  Daarmee was het 5,5-1,5 voor Woerden en was alleen de Partij van Selman Ercan tegen Arend van de Lagemaat nog bezig. Na een middenspel met taktische grapjes over en weer had Selman een pion weten te veroveren en later nog eentje. Even later was de materiaal verhouding weer anders. Selman had een toren plus drie pionnen tegen twee stukken. Ook die stelling wist Selman goed uit te spelen en. Racht het punt naar Woerden. 

  Iedereen is benieuw hoe de partij af gaat lopen die Woerden het kampioenschap kan brengen.

  Daarmee had Woerden de 6,5 te pakken en kon het kampioensfeest al een ronde voor het einde beginnen.