Nieuws

  • Woerden 2 redt het net niet

    Op zaterdag 2 maart speelde Woerden 2 hét degradatieduel uit 4D tegen Het Spaarne 1. In het geroezemoes voor aanvang klonk het geluid dat uit alle vierde klassen twee en misschien wel drie teams moesten degraderen. In dat geval was er geen degradatieduel, maar was de degradatie eigenlijk al een feit. Maar dit klopte niet: uit een vierde klasse met maar negen teams, degradeert slechts één team. De teamleider had al vaak verzucht: ‘God verhoede dat we ons handhaven, ik heb geen zin in nog zo een seizoen’. Maar dat neemt niet weg dat het hele team tóch zijn stinkende best deed om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Bij winst en wellicht zelfs bij gelijkspel, was er een behoorlijke kans dat we niet zouden degraderen.

    Leen de Jong speelde met zwart tegen Colleen Otten een moeizame opening met de continue dreiging van een wit centrumblok.  Het tegengaan daarvan lukte maar dat ging ten koste van het loperpaar en een pion, waarbij de blokkade van een achtergebleven pion wel voor compensatie zorgde. De computer beoordeelde de stelling precies gelijk maar dan moesten de dames wel op het bord blijven. Nadat zijn tegenstandster een aantal keren vergeefs een poging deed om de dames te ruilen, claimde zij remise door drie keer dezelfde stelling.
    Wijnand Groenen viel in en speelde met wit tegen Paul Ruber die varianten van het middengambiet (1. e4 e5 2. d4 exd4 3. c3 ) probeerde te ontwijken met … d5!? Er werd snel afgeruild, dames van het bord, torens van het bord en uiteindelijk ook de paarden waarna er een ongelijke loper eindspel resteerde. Op allerlei manieren remise maar aangezien het inmiddels 3-4 stond, moest hij door blijven spelen en mocht geen remise aanbieden. Na in de verlenging van alles geprobeerd te hebben en hij zelfs nog een pion voorkwam, was het nog steeds volledig remise.  
    Henk de Heer was niet tevreden over zijn partij tegen Loek Veenendaal. Een remise bij een 4,5 – 3,5 nederlaag is niet goed genoeg. Hij speelde met zwart een opening waarvan wordt opgemerkt: “… en wit heeft niets meer”. Maar wat zwart heeft, kon Henk ook niet vinden.
    Marjolein Theunissen speelde tegen Aad de Bruijn een partij die lange tijd gelijk opging. Totdat ze op de 33e zet een enorme blunder maakte waarna de stukken terug in het bakje konden. Zo jammer dat je van een hogere ELO niet spontaan ook beter gaat spelen!

    Julien Rentrop speelde met zwart tegen Sander Schilthuizen. Na een aantal bekende openingszetten kwam hij minder goed uit de opening. Wit kon zwarts koningspaard wegjagen met e5 en had daarna de optie om met Pg5 mat te dreigen. Julien deed een mindere zet waardoor hij met een zwakke losstaande pion kwam te staan en een mindere stelling. Daarna maakte hij de fout om voor zijn eigen loper een ontsnappingsveld weg te nemen en dit koste hem zijn loper en de partij.
    Aan bord zes speelde Chris Klaassen tegen Frans Arp een gambiet, waarmee hij een gunstige stelling verwierf. Na verwikkelingen in het centrum stond er bij zwarts koningsvleugel een witte pion op f6. Maar in het lopereindspel was het bereikte voordeel van één pion niet voldoende. De spelers bereikten uiteindelijk de volgende grappige eindstelling (zwart aan zet):

    Willem Vink was de Super Sub, de enige die een vol punt wist te veroveren! Hij speelde naar eigen zeggen een plezierige partij tegen Jan Vos. Die viel aan op de koningsvleugel en Willem op die van de dame. Daar kon hij een pion oprapen en uiteindelijk de partij.
    Annie de Jong speelde met wit de Scandinavische opening tegen Fer Mesman met een snelle afruil van de dames. Het eindspel met een toren en een licht stuk ging lange tijd gelijk op. Na nog wat spannende schermutselingen resteerde een stelling waar niets meer te halen viel, dus remise.

    Zo werd het dus 4,5 – 3,5 voor Het Spaarne. Het goede nieuws is dat dit ons kleinste verlies was, dit seizoen. Het slechte nieuws is dat Woerden 2 stijf onderaan staat, met nog maar één ronde te spelen, de andere hekkensluiters mogen nog twee keer aan de bak.

  • Monsterzege Woerden 1

    Na in de zesde ronde de nummer 3, HMC Den Bosch 2, te hebben verslagen, was er een nieuwe nummer 3 aan het firmament verschenen: Almere 1. Dit team stond in de zevende ronde op het programma. Woerden nam deze match dan ook weer zeer serieus. Dat kon van Almere zelf niet gezegd worden. Enigszins beteuterd kwam Casper Kruijff melden dat een aantal top spelers ontbraken en dat ze zelfs een bord leeg moesten laten. Wederom was Selman de klos. Noodgedwongen nam hij de taak van persfotograaf op zich.

    Het leek erop dat het punt al snel weer terug werd gegeven in de partij van Jacco tegen dezelfde Casper Kruijff. Jacco gaf al in de opening een pion plus kwaliteit om te overleven. Aan de lichaamstaal van Jacco was duidelijk te zien dat dit ongepland was. Gelukkig kreeg hij toch een gevaarlijk initiatief voor het geofferde materiaal en speelde hij Casper behoorlijk van het bord. Achteraf bleek het theoretisch gezien een bekend offer te zijn waarvan beide spelers tijdens de partij niet op de hoogte waren.

    Jacco Lind (foto: Selman Ercan)

    Ed mocht, net als de ronde ervoor, tegen een zeer jeugdig spelertje aantreden. Deze keer was dat Akshaj Katpatal. Dit jongetje was niet van het kaliber van Ed’s vorige tegenstander. Ed mocht een belangrijke centrumpion incasseren en had ook nog eens een geweldige loper die domineerde over de witte velden. Het was snel duidelijk dat hier een punt genoteerd mocht worden.

    Ed Oosterlaken (foto: Selman Ercan)

    Ook de partij van Sten tegen het topbord van Almere, Dennis van Leusden, verliep voorspoedig. Dennis liet toe dat Sten een gevaarlijke pion op f4 wist te krijgen. Van enig spel van wit op de damevleugel was voorlopig nog geen sprake. Toen de pion zelfs op f3 terecht kwam werd de situatie wel heel penibel voor wit. Met een precies uitgerekend offer, kreeg Sten een ondenkbaar mat op het bord. Hij moest daarna zelf nog een aantal schaakjes verdragen, maar toen die voorraad op was gooide zijn tegenstander de handdoek in de ring.

    Sten Goes (foto: Selman Ercan)

    De partij van Marcel tegen Martin Heijlman was een taai strategisch gevecht. Tijdens de partij liet Martin met pompidompiedom geluidjes duidelijk blijken wanneer hij in zijn nopjes was met zijn stelling. Het is een wonderlijke ervaring om tegen een kwispelende tegenstander te spelen. Je kan daar aardig wat informatie uit halen. Ik was het in alle gevallen wel met hem eens. Martin had een aardige minoriteitsaanval in gang weten te zetten. De pompidompidom was op dat moment dan ook niet van de lucht. Gelukkig bleek hij tijdens de afwikkeling mijn tegenspel niet helemaal voorzien te hebben. Hij raakte in paniek en gaf Marcel de kans op een beslissende koningsaanval.

    Marcel Schroer (foto: Selman Ercan)

    Rolinde had tegen Rob van de Kamp mooi actief spel in een open stelling op het bord staan. Een koningsaanval was aanstaande. Dat leek de goede kant op te gaan. Dat Rob plotseling lang rokeerde was een kleine kink in de kabel. Rolinde moest haar aanval ineens de andere kant op richten. Rob werd wellicht wat te overmoedig en begon heel actieve zetten te doen die zijn stukken uiteindelijk in een kwetsbare positie brachten. Daar maakt een tactisch talent als Rolinde korte metten mee. Een toren van Rob ging verloren en even later zag hij de hopeloosheid der dingen in.

    Rolinde den Heijer (foto: Selman Ercan)

    De partij van Sofia tegen de jeugdige Daniël Knol was een omzichtig strategisch gevecht. Sofia had steeds een licht initiatief, maar iets beslissends kwam daar niet uit. Een voor een gingen de zware stukken van het bord. Het leek de zaak van Daniël wat te verlichten, maar nog steeds bleek Sofia de zaak onder druk te houden. Zelfs in het eindspel met twee lichte stukken moest Daniël kleine dreigingen pareren. In de praktijk is dat altijd erg lastig en zo tegen de eerste tijdcontrole wist hij ze niet allemaal meer te weerstaan. Sofia won een belangrijke pion en daarmee ook de partij.

    Sofia Moskalets (foto: Selman Ercan)

    Bas zette de partij tegen Johan Dielhoff solide op. Met een reeks heel logische zetten had hij overduidelijk het initiatief naar zich toe getrokken. Het was de vraag over zijn ontwikkelingsvoorsprong zich zou vertalen naar iets concreters. Het werd een paard op e5 dat de stelling domineerde. Juist toen we ons afvroegen of Bas iets beslissends zou kunnen vinden, kwam er wat tactiek in de stelling waarmee Bas een dame wist te veroveren.

    Bas Jansen (foto: Selman Ercan)

    8-0! 

    Het is een stand die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Woerden verstevigt daarmee zijn koppositie. Volgende keer staat er een nieuwe nummer drie op het programma: SHTV 1.

    Voor de details zie: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/14817

  • Winterkost lekker hapje voor Ed

    Zondag 25 februari, tijd voor het jaarlijkse Winterkost tournooi. Tournooi ja. In plaats van toernooi, want, dit was de schrijfwijze die Jan Bulk meestal hanteerde. Na overleg met bestuur, oud-organisator Carl Schoor en tweelingbroer Fred, werd besloten om de naam van Jan aan dit toernooi te verbinden. We zagen Jan het schaakspel namelijk gebruiken om sociale activiteiten te ontplooien. Hij nodigde mensen uit bij hem thuis, ging spelen bij zieken en zorgde voor schaaktafels in de openlucht, om samenkomen te stimuleren. Het Winterkost tournooi was bij uitstek ook zo’n gelegenheid, waar hij oud clubgenoten van zowel onze club als zijn vorige clubs uitnodigde om met zijn allen een aangename dag hebben.

    Ook deze editie was weer zeer succesvol te noemen. Leuke, gezellige deelnemers, waarvan ongeveer de helft een grote reis had gemaakt om dit evenement mee te maken. Veel terugkerende gezichten, helaas ook enkele vaste deelnemers die er dit keer helaas niet bij waren. In de ochtend werden na koffie met cake 4 partijen snelschaak gespeeld. Partyservice Smolders verzorgde het uitstekende winterkostbuffet, waar door iedereen ruim op aangevallen werd. In de middag werd onder het genot van hapjes en drankjes geschaakt met een rapid tempo.

    Er werd in de schaduw van dit gemoedelijke tafereel ook een stand bijgehouden. Natuurlijk werd er op de topborden op het scherpst van de snede geschaakt. (zoals Marcel Schröer het zo mooi verwoordde in mijn partij: “ik claim de partij niet, maar ik heb nu wel gewonnen…”). Ed Oosterlaken won deze editie, met 7 punten uit 8 partijen. Jacco Lind en Marcel Schröer volgden op een half puntje. De vrijwilligers (wedstrijdleider Jacco Lind en barvrouw Annemiek Roos) werden onder applaus beloond voor hun inzet, waarna ook de winnaar, de beste “deelnemer van buiten” en de beste dame met een lekker flesje wijn werden beloond. Voor volgend jaar is het goede voornemen om dit evenement gewoon weer te organiseren.

    Check de volledige uitslag om te zien waar je zelf, of jouw favoriet geëindigd is.

  • Winterkost tournooi 2024 uitslag

  • Marcel wint het snelschaken!

    Afgelopen dinsdag hebben we het snelschaakkampioenschap van Woerden gespeeld. De kampioen van vorig jaar is op de piste. Dus de titel wordt niet geprolongeerd door Sten dit jaar. Olger, de nummer 3 van vorig jaar was ook niet aanwezig. Wie hebben we dan nog over?

    De nummer 2 van vorig seizoen natuurlijk! Rolinde heeft afgelopen weekend warmgeschaakt in Leiden op het Noteboomtoernooi en wilde dit jaar graag gaan winnen. Nog 2 anderen hebben voor dezelfde voorbereidingsstrategie gekozen. Timo en Jacco hebben namelijk ook het hele weekend in Leiden geschaakt. Iemand die altijd kans maakt voor toernooiwinst is Marcel Schröer. Die heeft zich voorbereid met een externe partij in België.

    Er zijn ook nog een paar andere kanshebbers die zich niet hebben voorbereid met partijen in het weekend. Zoals bulletschaker Michiel, tijdsnoodverslaafde Jory en 2020 winterkost winnaar Marcel van Oort.

    We begonnen het toernooi met 24 spelers, maar na 1 ronde hadden we nog 3 extra deelnemers. Helaas oneven, maar genoeg gezelschap voor een leuk en spannend toernooi!

    De eerste paar ronden:

    De eerste 5 ronden zijn voor 1 persoon helemaal volgens plan gegaan. Marcel Schröer had namelijk 5 uit 5 én directe concurrent Rolinde verslagen. Timo was ook heel erg goed begonnen met 3 uit 3, maar kon het helaas niet volhouden en verloor ronde 4 en ronde 5.

    Marcel was nu de te kloppen man, maar er zaten 4 mensen achter hem aan met 4 punten. Dus nog volop spanning!

    De verrassing van ronde 8:

    Marcel bleef zijn voorsprong vergroten door te blijven winnen en zijn achtervolgers waren onderling punten van elkaar aan het afpakken, maar toen kwam een held opstaan die het toernooi maar weer spannend heeft gemaakt. Het is de tijdsnoodverslaafde Jory Koot! Als je altijd weinig tijd op de klok hebt, helpt dat kennelijk heel erg met het snelschaken. Hij won van Marcel in ronde 8.

    Marcel stond nog steeds bovenaan met 7 punten, maar Rolinde was in zijn nek aan het hijgen met 6,5. Daarachter troffen we de held van ronde 8 samen met Timo die zich helemaal had herpakt van ronde 4 en 5 op ieder 6 punten.

    De val van bord 1 en 2:

    Nadat er in ronde 9 wat orde was hersteld, kwam ronde 10. Daar mocht Henk Overmeer het met wit proberen tegen Marcel Schröer en op bord 2 ging Jacco met wit klaarzitten tegen Rolinde. Deze partijen werden allebei door de witspeler gewonnen! Dus de nummer 1 en nummer 2 verloren in ronde 10. Gaat het helemaal mis voor de leiders op het einde van het toernooi?

    De laatste ronde:

    De laatste ronde zag er als volgt uit.

    1: Marcel Schröer (8) – Timo (7)
    2: Rolinde (7,5) – Henk Overmeer (6)
    3: Jacco (7) – Jory (7)
    4: Michiel (7) – Leo (6)

    Marcel moest nog tegen Timo die een goed toernooi aan het spelen was (net als in Leiden afgelopen weekend). Uiteindelijk won Marcel de partij en is hij, ondanks de verrassingen van Jory en Henk Overmeer, de toernooiwinnaar met 9 uit 11!

    Henk Overmeer kon de verrassing van vorige ronde niet herhalen en verloor de partij van Rolinde. Rolinde is daarmee tweede geworden, net als vorig jaar.

    Nu was het nog spannend voor de derde plek. Wie zou er op 8 punten kunnen komen? Michiel won van Leo, dus kwam daarmee op 8. Jacco en Jory hebben er een spannende partij van gemaakt en uiteindelijk trok Jacco aan het langste eind. Zo delen Jacco en Michiel de derde plek.

    Op de gedeelde 5e plek zijn uiteindelijk Marcel van Oort, Timo en Jory geëindigd. Marcel heeft het gedaan met de typisch Zwitserse manier. In de middenmoot staan en dan de laatste 3 ronden winnen. Altijd lange partijen helpen dus echt voor de lange adem! Timo en Jory deden het hele toernooi mee op hoge borden en uiteindelijk is 7 punten een keurige score!

    De eindstand:

    PlaatsSpelerScore
    1Marcel Schröer9
    2Rolinde8,5
    3Jacco & Michiel8
    5Jory, Timo & Marcel van Oort7
    8Wim, Leo, Sebastian, Henk Overmeer & Henk Schouten6
    13Jens & Julien5,5
    15Leen, Mark, Marjolein, Willem, Tim, Alde, Frans, Isaï & Xian5
    24Arjen4,5
    25Henk Huizing4
    26Julius3,5
    27Jeroen1

    Tot volgend jaar!