Nieuws

 • Woerden 1 komt een bordpunt te kort voor kampioenschap

  Voor de laatste ronde stond Woerden 1 stevig op de 2e plaats. Een gelijkspel tegen VAS 4 zou voldoende zijn om die plaats te behouden. Winst zou ons slechts een kleine theoretische kans geven op het kampioenschap. Het was zaak om ons in ieder geval bij de beste 7 nummers 2 van de 4e klasse te scharen, zodat we recht zouden hebben op promotie. Daarom was winst op VAS 4 geboden. Woerden weet uit ervaring dat in de laatste ronde van de KNSB competitie nog de meest onwaarschijnlijke dingen kunnen gebeuren.

  Ondanks een dreigende degradatie lagen de prioriteiten van VAS de laatste ronde niet bij hun vierde team. Een behoorlijk verzwakt team kwam op bezoek.

  Mijn partij bereikte snel een kookpunt. Al op zet 12 wist ik na lang nadenken van een zowel tactische als strategische misser op de enige juiste manier gebruik te maken en daarna was het pleit snel beslecht.

  14.d5! e5 15.Pxe5

  Ook Bas Jansen wist binnen de kortste keren een kwaliteit winnen.

  Bas zag het allemaal heel scherp.

  Hetzelfde gold voor Jelle Wiering. Ook hij won snel materiaal en kort daarop de partij.

  Jelle concentreert zich.

  Ed Oosterlaken wist zich nog steeds niet te ontdoen van zijn  kleverige remise reeks, die maar aan hem blijft plakken. Het was 3,5-0,5. We hadden er alle vertrouwen in.

  Ed legt zich neer bij de onvermijdelijke remise.

  Een kleine domper was het plotselinge verlies van Marcel van Oort. Wij omstanders zagen geen vuiltje aan de lucht, maar Marcel zelf zag allemaal spoken die hem verleidden tot een paar ongelukkige zetten waardoor hij ineens de boot in ging.

  Marcel ziet allemaal beren op de weg.

  Olivier Huizer pakte zijn voortvarend aan. Met een mooi schijnoffer brak hij de koningsstelling van zijn tegenstander open en die herstelde daar niet meer van.

  Een stukoffer hangt in de lucht.

  Selman Ercan verhoogde steeds verder de druk op zijn tegenstander en maakte het mooi af met een schijn offer van zijn dame.

  Selman’s tegenstander zal geen honger krijgen vandaag.

  Sten Goes wist met zwart zijn pionnen door het centrum op te laten stomen en door deze ver gevorderde verbonden vrijpionnen trok de Sten de winst naar zich toe.

  Sten’s tegenstander zoekt wanhopig naar een oplossing…
  terwijl Sten rustig nadenkt. Daar heeft hij geen bord bij nodig.

  Daarmee won Woerden 1 overtuigende met 6,1 – 1,5 van VAS 4. Missie geslaagd. Woerden 1 heeft zich bij de beste nummers 2 geplaatst en kan zich volgende seizoen gaan opmaken voor de 3e klasse.

  Een paar uur later vielen we van onze stoel van verbazing. Amsterdam West 1, dat de gehele competitie ongenaakbaar was geweest, had totaal onverwacht verloren van Magnus! Hierdoor eindigden zowel Amsterdam West als Woerden met 13 match punten. Maar Amsterdam West heeft een half bordpunt meer dan Woerden en is daardoor alsnog kampioen. Alle spelers van Woerden zullen wel een moment tijdens deze competitie hebben gehad dat ze een halfje hebben laten liggen. Een mooie gedacht om van wakker te liggen.

 • Woerden 1 wint laatste SOS wedstrijd

  Woensdag 11 mei speelde Woerden de laatste wedstrijd van het seizoen in de SOS competitie tegen de mooie club De Rode Loper in Utrecht. Zoals gebruikelijk bij DRL waren de partijen weer live door onze achterban te volgen. Mocht er iemand achter het scherm hebben plaatsgenomen dan zal deze Woerdense fan zo halverwege de avond met dicht geknepen billen de partijen hebben zitten volgen. 

  Laat ik maar met mijn eigen partij beginnen. Dan hebben we dat tenminste gehad. Ik werd 2x door Jan Prins langzaam weggespeeld en 2x kwam ik miraculeus weer terug in de partij. In het toreneindspel, dat begon met een pion minder, ging het zo lekker dat ik enig moment zelfs naar winst zat te loeren. Dat zat er niet in, maar remise zou het zeker wel worden. Dat zijn altijd gevaarlijke momenten waarop de aandacht gemakkelijk iets verslapt. Prompt ging het mis. Mijn koning ging naar het enige verkeerde veld op het bord waardoor de partij alsnog verloren ging.  

  Ed Oosterlaken had tegen Hendrik Aldenberg een uiterst scherpe variant op het bord gekregen. Ik had geen idee wie er beter stond, maar ik zou toch veel liever de zwarte stukken hebben bestuurd. Ed was het daar niet mee eens en nam het remise aanbod van zijn tegenstander zonder aarzeling aan.

  Na wat omzichtig manoeuvreren kwam Selmen Ercan tegen Martijn Eefting steeds iets beter te staan. De paradox van de partij was, dat naarmate Selman beter kwam te staan zijn goede zetten steeds moeilijker te vinden waren. Op het moment dat Selman compleet gewonnen stond moest hij de enige, niet bepaald voor de hand liggende, zet vinden. Dat lukte Selman, heel begrijpelijk, niet. Al het voordeel was daarna verdwenen en de stelling bleef moeilijk te spelen. Te moeilijk, zo bleek, en Selman verloor.

  Sten Goes had een wat moeizaam begin tegen de onschuldige maar degelijke opening van Peter Hoogakker. Nadat Sten zijn stukken allemaal weer op de juiste posities had geplaatst, ging het alleen nog maar crescendo. Het werd een overtuigende overwinning voor Sten.

  Marcel van Oort speelde een omzichtige partij tegen Chris Regeling. De partij ging lange tijd een beetje op en neer tot Chris om voor uw verslaggever onverklaarbare redenen een kwaliteit in de aanbieding deed. Marcel nam die dankbaar aan, maar vreemd genoeg was het daarmee nog niet gedaan. Het duurde nog vele zetten voordat Marcel een duidelijk voordeel wist te bereiken. Daarna ging het snel en won Marcel.

  Aanvankelijk had Jacco Lind tegen Eric van Aart zijn zaakjes prima op orde. Na de theoretische fase ging het echter snel berg afwaarts en kreeg Eric een gevaarlijk initiatief in handen. Gelukkig voor Jacco liet hij dat initiatief langzaam verwateren. Ten slotte kwam er na een grote ruil een ongelijke lopers eindspel op het bord waarin niets meer te beleven viel.

  Hans van Steijn kwam tegen Hans Nijland niet lekker uit de openingsfase. Het duurde een hele tijd voordat Hans eindelijk zijn pionnen kon laten opstomen en toen kwam hij ook erg goed te staan. Een onnauwkeurigheid bracht roet in het eten. Dat Hans een pion verloor was niet zo erg. Vervelender was dat zijn tegenstander met een toren zijn stelling binnen drong. Gelukkig hadden beide Hansen dat niet in de gaten. De toren werd geruild en zelfs met een pion minder bleek het paard zoveel meer waard te zijn dan de loper van zijn tegenstander dat Hans alsnog won.

  Olivier Huizer speelde tegen Rob Linssen een hele complexe partij. Na wisselende kansen wist Olivier met een toren binnen te dringen en daarna stond hij geweldig. Maar ook hij liet de torens te gemakkelijk ruilen waardoor het voordeel weg smolt. Er resulteerde een buitengewoon interessant paard tegen loper eindspel. Zijn tegenstander heeft vele remise kansen gekregen, maar de slotstelling waarin Rob door zijn vlag ging was gewonnen voor Olivier.

  Hiermee won Woerden 1 met 5-3 van De Rode Loper 1. Woerden staat hierdoor bovenaan in de SOS klasse HKB. Moira Domtoren heeft echter evenveel punten en nog een wedstrijd te gaan.   

 • Verrassende Winnaar Interne Competitie seizoen 21/22

  Niemand had dit in de verste verten zien aankomen, weddenschappen die van te voren zijn afgesloten zijn hier op stuk gelopen, met onze monden open van verbazing dat deze schaker kampioen is geworden kunnen wij slechts in al onze bescheidenheid onze hartelijke felicitaties overbrengen aan de glorieuze overwinnaar van de Interne competitie 2021/2022 namelijk: Marcel Schröer!

  Tja, je moet iets doen om dit artikel aantrekkelijk te maken….. Maar zonder gekheid, wederom een grootse prestatie van Marcel waarbij we gelukkig ook nog kunnen noteren dat de club wat meer concurrentie voor hem heeft gekregen in de vorm van Leen de Jong, ons aanstormend ex-jeugdlid Jacco Lind en natuurlijk van Rolinde, Selman, Jelle en nieuwe sterke leden als Olivier Huizer, Olger van Donk, Annie de Jong en wie weet Michiel Somers (die 6 uit 6 scoorde tot nu toe). Dit gaat wat beloven voor het volgende seizoen, nieuwe kansen in een nieuwe locatie. Hopelijk wordt de competitie nog versterkt door Sten Goes en Jan en/of Iosefina Werle (maar nu begin ik te overdrijven…).

  De top 3 bestaat uit Leen de Jong op de derde plaats, Leen is een hele ervaren schaker en is sinds dit seizoen bekend als ontsnappings expert, Houdini zou trots op hem zijn 🙂 Op de 2e plaats vinden we Jacco Lind die dit seizoen aan een ratingsprint bezig is en al een behoorlijke concurrent voor Marcel aan het worden is. Op nummer 1 de maestro uit Woerden, bekend om zijn Woerdense hardheid in lastige partijen met 15 overwinningen, 3 remises en jawel 1 verliespartij waarvoor hulde aan Aldo!

  Rest mij nog te zeggen dat ik hoop op veel strijd het komende jaar en wie weet wordt Marcel een keer van zijn troon gestoten maar dat roepen we al langer en hij verliest nog niets aan scherpte wat dus betekent dat wij er nog harder voor moeten werken met zijn allen.

 • Woerden naar finale SGS beker

  Vrijdag 6 mei speelde Woerden de halve finale van de SGS bekercompetitie tegen En Passant. Zoals gebruikelijk op de vrijdag avond in Bunschoten, werden we door een rijdende viskraam geëscorteerd naar het schaak-walhalla, het leuke torentje van En Passant. En Passant stond, net als Woerden, in vol ornaat aan de start. Met de Vedders op de eerste twee borden mocht En Passant zich duidelijk favoriet noemen. Vooraf hadden we ingeschat dat de kansen voor Woerden met name op de laatste twee borden lagen. Het pakte anders uit.

  Nadat ik met zwart in de opening twee varianten door elkaar had gehaald, legde Richard Vedder mij behoorlijk het vuur aan de schenen. Ik kon niet meer rokeren zonder een pion te verliezen. Gelukkig wikkelde Richard op een manier af die hem inderdaad de pion opleverde, maar waardoor mijn zware stukken een stuk actiever werden. Binnen een paar zetten stond zwart zelfs uitstekend. Richard bood remise aan en gezien de ongunstige verhoudingen op de klok koos ik eieren voor mijn geld.

  Sten (on fire) Goes greep met wit Henk Vedder vanaf het begin naar de keel. Ten koste van slechts een pion zorgde Sten ervoor dat de zwarte koning geen veilig heenkomen meer kon vinden. Al snel daarna sloot het matnet zich. Het was werkelijk weer een klein meesterwerkje van Sten.

  Dat was een enorme opsteker voor Woerden: 1,5 punt voor Woerden op de eerste 2 borden. Een goede uitgangspositie voor Selman en Ed om de match naar ons toe te trekken.

  Selman en Ed moeten het nu waarmaken.

  Op bord 4 had Ed Oosterlaken het in een onschuldige variant aanvankelijk niet moeilijk tegen Robin Reichardt. Er werd vlot afgewikkeld naar een compleet gelijk eindspel. Consolidatie zou, gezien de stand op de overige borden, een uitstekende strategie zijn geweest. Maar Ed wilde meer. Daarbij verzwakte hij zowel zijn koningsstelling als ook de zevende rij. Die combinatie werd Ed fataal.

  Daarmee was de stand weer gelijk en kwam alle druk op de schouders van Selman Ercan terecht. Net zoals enkele jaren geleden speelde hij een cruciale partij tegen de altijd wat laat aan het bord verschijnende Dick de Graaf. Indertijd liet Selman zich in tijdnood verschalken. Nu hield hij het echter volledig onder controle, ook nadat hij een belangrijke pion had weten te winnen. Ook de tijd sprak in het voordeel van Selman. In een wanhopige speurtocht naar complicaties viel de vlag van Dick.

  Daarmee werd de stand 2,5-1,5 voor Woerden en gaan we door naar de finale!

  Voor het verslag van En Passant, zie: http://www.schaakclubenpassant.nl/nieuws.php?id=1708

  Voor de gedetailleerde uitslagen, zie: https://sosc.netstand.nl/pairings/view/7001

 • Mei ratingupdate

  Het de eerste van de maand. Dat betekent nieuwe ratings!

  We weten nu de ratings waarmee wij gaan starten aan het OKW. Misschien kan je zelfs al uitzoeken tegen wie je moet in de eerste ronde 😉

  De grootste stijger van deze maand is Jacco Lind met +33. Onze 2de stijger is iemand die nog maar 2 maanden op de ratinglijst van onze club staat. Het is Olger van Donk! Hij is 25 punten vooruitgegaan deze maand. De 3de is een gedeelde prijs. De prijs wordt gedeeld door 3 personen, Annie de Jong en Marcel Schröer zijn 2 van die mensen die +22 zijn gegaan. Blijkbaar als je 75% van je interne partijen wint (na ronde 26) ga je 22 punten omhoog. De laatste die ook 22 punten heeft binnengesleept is onze ratinglijst aanvoerder Sten Goes!

  De ‘nettoscore’ van deze maand is wat beter dan de vorige, maar nog niet naar de plek waar wij hem willen. We hebben -11 deze maand. Er zit gelukkig wel vooruitgang in!

  De ‘ratingclubs’

  Frans Janssen is weer terug van een korte vakantie onder de 1400. Goed gedaan Frans!

  Iemand anders die is teruggekeerd in een ratingklasse is Olger van Donk. Hij is na 27 maanden weer terug in de 1900. Hij is nu ook weer de beste Olger op de ratinglijst, hij zat namelijk eerst 3 punten achter ene Olger van Dijk en nu staat ‘onze’ Olger van Donk 17 punten voor. Olger en Olger zijn clubgenoten, hebben dezelfde naam op 2 letters na en hebben een gelijkwaardige rating. Dat wordt dan best ingewikkeld als je je voorbereid op PSV/DoDO. Olger gefeliciteerd met je terugkeer in de 1900 en wees welkom bij schaakclub Woerden!

  Sten de CM?

  Onze ratinglijstaanvoerder Sten is nu over de 2200, dat betekent dat je meester bent in het schaakspel. FIDE rijkt daar ook titels voor uit. We kennen allemaal de bekende GM titel en IM kennen de meesten ook wel. FM en CM zijn in het algemeen minder bekend, behalve als je met schakers praat. CM kan je krijgen vanaf 2200 alleen kost het wel ongeveer 80 euro. Misschien een idee voor een inzamelingsactie?

  De 2200 heeft Sten gehaald door het winnen van veel partijen waaronder een IM, een FM en nog iemand met een rating van 2250. 3 jaar geleden was Sten voor het laatste boven de 2200 en zijn FIDE rating was een maandje eerder naar de 2200 gesprongen.

  Hierbij nog een linkje naar de ratings: https://ratingviewer.nl/list/65/clubs/060067/rang