Woerden verliest met 3,5-4,5 van B.S.G. 2

Zaterdag 24 november kwam B.S.G op bezoek in Woerden voor de 4e ronde van de K.N.S.B competitie. Woerden 1 was er helemaal klaar voor. Erwin had de spelers de woensdag ervoor een hart onder de riem gestoken en hen de fijne kneepjes van de vesting uit de doeken gedaan.

Het team van B.S.G. werd gevormd door een groep oude rotten in het vak, die dit seizoen versterkt waren met Sjoerd Drent. “Sinds lange tijd ben ik weer eens één van de jongsten in het team”, sprak Sjoerd met zichtbaar genoegen.

Henk had deze les goed in zijn oren geknoopt en probeerde vanaf het allereerste moment een vesting op te bouwen. De praktijk bleek wat weerbarstiger, maar al snel was remise een feit.
Anne-Marie bereikte niet zo veel met wit en ook daar was remise snel een feit.
De B.S.G.-ers waren er niet ontevreden over. “Wij hebben in ieder geval gedaan wat er van ons verwacht werd”, hoorde ik ze tegen elkaar zeggen.

Ondertussen zag het er niet erg goed uit voor Woerden. Jelle werd vanuit de opening zwaar onder druk gezet en ook Sten kreeg het met zwaar te verduren. Marcel van Oort had een zeer risico volle stelling. Jim en Erik had een prettige stelling en ikzelf had een vrij dode stelling op het bord.

Daarna zat het niet mee. Marcel van Oort verloor, Erik liet een koningsaanval toe die wel heel snel doorsloeg en ook voor Jelle werd het vechten tegen de bierkaai. Sten daarentegen had prachtige tegenkansen gekregen en won op fraaie wijze.

Toen de kruitdampen waren weggewaaid stond Woerden met 4-2 achter. Jim had een klassiek kansrijk eindspel van een goed paard tegen slechte loper op het bord en ikzelf was in een compleet remise eindspel verzeild geraakt. Gezien de stand moest echter doorgespeeld worden.

De tegenstander van Jim offerde op het juiste moment een pion waardoor het vanwege het gereduceerde materiaal moeilijk zou worden om nog te winnen. Na 5,5 uur begon mijn tegenstander eindelijk wat onnauwkeurige zetten te doen, uiteindelijk resulterend in een pion winst voor mij. De winst was toen niet moeilijk meer te vinden.

Een grote groep belangstellenden was inmiddels toegestroomd en allemaal stonden ze rond het bord van Jim. Die probeerde inmiddels ijzer met handen te breken. Toen er nog maar 1 pion op het bord over was en het duidelijk was dat daar altijd nog een loper voor geofferd kon worden, moest Jim in remise berusten.

Woerden verliest dus nipt met 3,5 – 4,5 van B.S.G. 2