OKW 2013 – Verslag ronde 4

Afb. 1. "Hoe kan ik nou weer tegen iemand van 2200 moeten spelen?": Jan Hoosbeek
Afb. 1. “Hoe kan ik nou weer tegen iemand van 2200 moeten spelen?”: Jan Hoosbeek

De avond begon voor mij zoals gewoonlijk lang voor de geplande starttijd. Haasten van werk naar huis, ondankbaar het overheerlijke diner dat voor mij klaar stond weggeduwd om nog de laatste voorbereidingen te treffen. Even de rondebriefjes maken (direct maar voor wat meer ronden), de indeling en de tussenstand worden ook geprint onder goedkeurend oog van mijn geïntereseerde zoontje van twee die maar wat blij is met de papiertjes die ik overhou. Nog een laatste controleslag, alvast voorwerken van nog twee afzeggingen en dan, hup, de auto in naar Woerden.

Onderweg krijg ik nog twee telefoontjes. Ik zal geen namen noemen, maar de een of andere student heeft zich thuis laten insluiten. Een ander moet morgen naar de garage en kwam daar zojuist achter. Zijn werk ligt gelukkig op het vlak van mensen in plaats van techniek. Gelukkig blijken beide spelers even later niet zo veel te laat te zijn. Bij aankomst blijkt na aansluiting van alle techniek dat het Wifi netwerk niet in orde is. Geen livepartij derhalve. Dat zal later weer handmatig geplaatst moeten worden…

4_2
Afb. 2. Gefronst in een moeilijke partij tegen Hans Ossebaar: Kasim Wandy

Een paar minuten te laat kondig ik het begin van de ronde aan. Er zal een lekker flesje wijn worden gegeven aan de winnaar van de meest spectaculaire partij van de avond. In ieder geval de snelste en de langste partij zullen hiervoor meedingen, verder zijn we afhankelijk van individuen die hun partij of tegenstander hiervoor aanmelden. Met de binnenkomst van Kasim Wandy en even later Ron Flohr is vijf over acht echt iedereen binnen en zijn alle tafels bezet. Laat de eerste uitslagen maar komen! Na bijna een uur lijkt nog niemand een blunder gemaakt te hebben. Iedereen is er nog. Ik verveel me zonder internet…

Dan 21:15, eindelijk. Een uitslag. Daar zal je de eerste inzending voor de spektakelprijs hebben… Wat blijkt: een bloedeloze remise. Spelers zonder inspiratie die al even hadden zitten praatschaken. Ze zoeken een lekker buitentafeltje uit om verder bij te praten. Iedereen gelukkig. Behalve ik, want ik kan nog geen spektakelprijs uitdelen. Dan: een telefoon. Tsja, ook spektakel natuurlijk, maar om daar nou een prijs voor uit te reiken? Winnen met een mindere stelling, dat lijkt me al een kado op zich.

Vrij snel daarna komen ook uitslagen van Frans Brouwer (wint van Ton Oomen) en Arjen van de Berg (wint van Jaap Slingerland) binnen. De partij van Frans mag mee als eerste inzending. Bij analyse thuis blijkt dat ik met de notatie van Frans de partij niet kan naspelen. Dat is direct weer een minpunt en alsnog heb ik geen goede inzending voor de rondeprijs!

Om half negen komt nog iemand zijn partij voordragen. Gerard heeft tegenstander Jan langzaam van het bord gesqueezed. Het morra-gambiet, maar dan niet aangenomen. Dat vinden die morra spelers natuurlijk mega irritant! Dan hebben ze niet zelf het ontwikkelingsvoordeel, maar de tegenstander.

4_3
Afb. 3. “Pfff, wat een dilemma’s. Geen goede zet te vinden! “, Jan Pronk heeft een zware avond.

Jan Pronk – Gerard Zwijnenburg  0 – 1

4_diagram1
Diagram 1. Stelling na 7. ..-d6

In Diagram 1 wordt de stelling getoond na 7 zetten. Wit vervolgt met 8. f4, waarmee de stelling eigenlijk niet echt versterkt wordt. Misschien leuker om in zo’n stelling te spelen is 8. e6, waarna na 8. ..-fxe6 (Lxe6? 9.d5!) de pionnen zwart voorlopig wat in de weg staan. De partij ging verder met 8. ..-dxe5 9. dxe5-Dxd1 10. Lxd1-Lf5. Tijdens het invoeren van de partij viel het me nog niet echt op, maar zwart begint hier al echt de duimschroeven aan te draaien. Langzaam maar zeker worden wit ontwikkelingszetten ontnomen.

4_diagram2
Diagram 2. Stelling na 10. ..-Lf5

En, te zien aan diagram 2, heeft zwart hier al een behoorlijke ontwikkelingsvoorsprong. Er volgt 11. Pe2-e6 12. 0-0-Lc5+ (gratis ontwikkeling) 13. Kh1-Ld3! Deze zet geeft aan dat zwart snapt waar het hier om draait. Het witte paard wordt gepend, weer een zet minder mogelijk…
14. Pbc3-Td8 15. a3-a5 (Wit wil b4 spelen om ruimte te creëren, zwart voorkomt dat) 16. b3-Pd5 17. Pxd5-Txd5. Er zijn nu lelijke aftrekmotieven ontstaan waar wit last van heeft. 18. Ta2-0-0 19. Tf3.

4_diagram3
Diagram 3. Stelling na 19. Tf3

Spot the move in diagram 3. Zwart mist de eerste keer de directe weg naar de winst en speelt 19. ..-Le4 20. Tf1-Lb1 (nu wel de zojuist winnende zet, te laat) 21. Tb2-Ld3 22. Tf3?-Lxa3 23. Pc3-Lxb2 24. Lxb2-Td7 25. La3-Pb4. Met een kwaliteit en een pion achter gooit Jan hier gedesillusioneerd de handdoek in de ring.

 

 

4_4
Afbeelding 4: de drukte rondom de topborden neemt met de ronde toe

Tot 20:45 komen er nu diverse uitslagen binnen, daarna is het ineens weer drie kwartier doodse stilte, op één kleine aanmaning tot stilte na. Na negen uur loop ik nog eens bij de topborden langs. De stand aan bord 1 kan ik dan niet echt inschatten, het ziet er in mijn ogen gelijkopgaand uit. Aan bord twee zie ik dat Ron Flohr in grote moeilijkheden is tegen Marcel Schroer. Zijn koning staat middenop het bord en wordt door enkele schaakjes als een half dode muis door de kat bespeeld. Jelle ziet er aan bord drie goed en geconcentreerd uit. Hij heeft al de hele partij een aardige tijdsvoorsprong, wat in mijn theorie vaak betekend dat je wat betere uitgangspunten hebt voor een winst. Als ik daarna naar het bord kijk zie ik dat hij een licht stuk voorsprong heeft en daardoor wat druk op zijn koning heeft gekregen. Als hij die druk weet af te zwakken zal hij het punt waarschijnlijk wel binnenhalen.

Daarnaast wordt een spannende partij gespeeld tussen Carlo en Seth. Beide hebben een pionnetje om door te duwen, beide bezitten en toren en een loper. Theoretisch remise gok ik. Dan, bord vijf. Zijn die mannen pas net begonnen? Wat een hoop poppetjes op het veld nog! 21 zetten zijn er gespeeld zie ik, maar aan deze stelling waag ik me niet. Jan geniet met volle teugen van zo’n sterke tegenstander begrijp ik.

Lukas Boutens – Ed Oosterlaken 0 – 1

4_diagram4
Diagram 4: Stelling na 36. Pd5

De titanenstrijd aan bord 1 ging heel lang gelijk op. Op een gegeven moment ruilt Lukas een loper tegen een paard op veld f6, waardoor Ed een dubbelpion krijgt. Wat daarna gebeurd zou ik zelf niet prettig hebben gevonden voor wit, omdat zwart een verre vrijpion krijgt. In diagram 4 heeft Lukas zojuist zijn paard naar d5 gespeeld en theoretisch is er waarschijnlijk nog niets aan de hand, hoewel mijn engine hier voor het eerst een half puntje liever de zwarte stelling speelt. Het gaat hierna ineens de verkeerde kant op voor Lukas: 36. ..-Pc3 37. Pdf4-Kg5 38. h3 Pe4 39. Pd3-f5! (Het blijkt dat Pd3 onjuist was, nu kan zwart het gewenste f5 spelen, wat anders onmogelijk was geweest van wege paardvork Pe6+) 40. Phf4-Lxf2 41. Kg2-fxg4. En hier geeft de engine ongeveer -2 aan. Hierna is het voor Ed een kwestie van opletten dat hij niet met bijvoorbeeld een loper en slechte randpion overblijft (remise) maar hij haalt gedegen het hele punt binnen.

De avond hierna verloopt voor mij meer met het voeren van gesprekken dan met het letten op de standen op diverse borden. Zo tegen het einde blijven er nog vier borden over waarop mensen overgaan tot snelschaken, de laatste vijf minuten zijn aangebroken.

Marcel Schröer – Ron Flohr 1 – 0

4_5
Afb. 5. Tegen Marcel Schröer zit ik ook altijd met de handen in het haar…, Ron Flohr over het bord gejaagd.

Tot slot, een van de laatste partijen van de avond. Marcel is deze avond eigenlijk nooit in de problemen geweest.Diagram 5 toont één van de stellingen waar Marcel weer een heerlijke zet mocht uitvoeren: 19. Txd5!-cxd5 20. Dxd5-Ke7? (Lxh2 was de best mogelijke zet) 21. Lxg5!, nog zo’n psychologisch heerlijke zet. Het is wel even rekenen welke koningszetten er zometeen overblijven, maar winst gloort. Na deze zet wordt de koning van Ron het halve bord over gejaagd, maar het vind nergens een veilige haven.

4_diagram5
Diagram 5: Stelling na 18. ..Ld6.

 

Al met al best wat spektakel zo aan het eind van de ronde, maar niemand die zijn partij verder nog aandraagt. Marcel’s wijnkelder blijkt nog vol te liggen, waardoor de fles wijn volgende dinsdag zal worden uitgereikt aan Gerard Zwijnenburg voor zijn mooie behandeling van een anti-Morra-gambiet.

Geef een reactie