Nieuwe ronde, nieuwe kansen

De nieuwste editie van het Open Kampioenschap van Woerden ging afgelopen dinsdag van start met het grootst aantal deelnemers ooit. We kwamen bijna uit op de door ons vooraf bedachte limiet van 60 spelers. Uiteindelijk staan er nu 59 deelnemers op de lijst, waarvan minimaal 1/3 spelers zijn die niet uit Woerden komen of daar woonachtig zijn met vele terugkerende gezichten ten opzichte van voorgaande jaren. Ik vind het altijd leuk om iedereen weer te mogen verwelkomen en ga er vanuit dat we weer een leuk, gezellig maar ook spannend toernooi kunnen spelen met mooie partijen.

De winnaar van vorig jaar, Marcel Schröer, speelde in de eerste ronde het zogenaamde “Zwitsers gambiet” en had een bye opgenomen. Ondanks dat hij wellicht nog een paar ronden op een half puntje achterstand zal volgen geeft zijn rating toch duidelijk aan dat hij een favoriet is voor de eindzege. We gaan zien hoe het toernooi zich ontwikkeld!

Voor degenen die wel speelden is zo’n eerste ronde van een Zwitsers toernooi altijd een beetje “inkomen”. Voor alle partijen geldt dat er een groot ratingverschil is tussen de spelers. Voor de één is dat een uitdaging en die gaat er eens goed voor zitten, voor de ander een routineklusje, of weer een ander gaat ten onder aan onderschatting of onverwachte zetten en openingen. Er zijn altijd een aantal zwoegpartijen, waarbij de sterker geachte speler zich dusdanig in de nesten heeft gewerkt dat hij zich in allerlei bochten moet wringen om toch weer de bovenliggende partij te worden. Een voorbeeld daarvan was Sjaak Oosterlaken, die als allerlaatste nog bezig was om de huis-tuin en keukenvariant van Willem Vink te weerstaan. Ook broer Ed moest zijn grijze massa flink aan het werk zetten, waar Pia van Rossum tussentijds een geweldige stelling had bereikt. Aan bord 1 speelde Han de Wit ook een geweldige partij waarbij Bas Jansen pas in een pionneneindspel de winst over de streep trok. Hun onderlinge partij is verderop op de website na te spelen.

Verder noemenswaardig in de David-en-Goliath-partijen van vanavond zijn de uitstekende prestaties van Jaap Halbersma, Arjen van de Berg, Ricardo Heins en Martijn l’Ami, van wie we de namen van de tegenstanders in dit verslag met de mantel der liefde zullen bedekken.

Geef een reactie