OKW – Op weg naar de grande finale

Dinsdag was de een-na-laatste ronde en om iedereen mentaal wakker te schudden was de bord/zaalindeling wat omgegooid.

Ton Oomen
Ton Oomen

De rondeprijzen zouden dit keer aan naar de jongste en de oudste winnaar. Halerwege hadden we al een winnaar van 83. Na enkele (niet complimenteuze) navragen qua leeftijd van overige deelnemers bleek dat Ton Oomen met deze eerbare leeftijd een fles Goed Gevonden had gewonnen. In de categorie jongeren deed Jacco Lind zeer goede zaken in een hele mooie aanvalspartij tegen Jean de Goeij. Met een geweldige koningsaanval verschalkte hij deze sterke tegenstander, wat hem de prijs opleverde.

Jacco Lind
Jacco Lind

Voor de eindstand waren vooral de bovenste drie borden van belang. Op bord drie werd een redelijk korte partij gespeeld. Jan Hoosbeek leek een makkelijke prooi voor Ed Oosterlaken deze avond.

LJBJ01Bord 2 toonde een mooi gevecht tussen Leen de Jong en Bas Jansen. Pas na 12 zetten zag mijn systeem een nieuwe zet in deze Siciliaan. In bijgaand diagram staat een stelling waar zwart hevig onder druk staat. Er stond voor beide spelers nog ongeveer zes minuten op de klok, en Leen wist hier de mooie zet 29. g5 te produceren. Na het antwoord hxg5 volgde 30. Lh5 (dreigt Te8#) – fxe5 31. fxe5 – Tf7. Zwart moet hier een kwaliteit geven en wit kon een genadeklap uitdelen met 32. Th8, maar dat werd op dat moment niet gezet. Wel hield Leen een kwaliteit en pion extra over, waarmee hij regulier de winst kon binnenhalen.

Aan bord 1 zette OKW-tijger Marcel Schröer zijn tegenstander Erik Corneth flink onder druk. Deze verbruikte daar net teveel tijd voor, waardoor hij later in de partij naar eigen zeggen te weinig bedenktijd over hield om op een cruciaal moment de opties goed af te wegen. In een mindere stelling probeerde Erik alsnog al zijn stukken in de aanval te betrekken, maar Marcel bleef koelbloedig deze aanvallen weerstaan.

Marcel blijft door zijn overwinning de ranglijst aanvoeren. Leen de Jong volgt op een half punt. Vervolgens zijn er nog drie man met 4 punten: Ed Oosterlaken, Erik Corneth en Olivier Huizer. Het lijkt erop dat Marcel volgens de zwitserse indeling de degens in de laatste ronde zal kruisen met Ed Oosterlaken, die bij winst wellicht nog de toernooiwinst naar zich toe kan trekken. Maar dat is dan ook weer afhankelijk van het resultaat van Leen de Jong. Het beloofd een grande finale te worden!

Er zullen ook nog ratingprijzen worden verdeeld aan de hand van de eindranglijst. Deze zullen worden uitgereikt aan de hoogst geëindigde speler onder de 1500 en onder de 1700.