Woerden verslaat koploper Amsterdam West 2

Ook buiten de ring A10 zijn er plaatsen waar je betaald moet parkeren. Voor onze West Amsterdammers, je zou verwachten dat zij toch wel iets gewend zijn, bleek dit toch als een koude douche over hen heen te komen. Toekomstige tegenstanders van Woerden, u bent gewaarschuwd! Ik heb mij laten vertellen dat dit vanaf 1 april alleen nog maar erger wordt. Je moet wat doen om als stad serieus genomen te worden. Enfin nadat het AD nog enkele tientallen geënsceneerde actie-foto’s had genomen, kon de match Woerden – Amsterdam West 2 onder begeleiding van het beroemde draaiorgel van start gaan.

Hans van Steijn gaf het goede voorbeeld. Hij haalde zijn beste paarden van stal en maakte daarmee korte metten met de dame-vleugel van zijn tegenstander. Het eerste punt kon snel genoteerd worden. Henk de Heer hield zich met zwart in een licht op en neer gaande strijd goed staande tegen goede bekende Wim van Tuyl. Het werd remise. Invaller Marcel van Oort speelde een heel soepele partij en haalde ook vlot een punt binnen, op een klein hobbeltje na waarin Marcel door vervelende penning een pion verloor. Zij tegenstander was daarna zo genereus een stuk en vervolgens zijn koning in de aanbieding te doen. Jim Reed overspeelde zijn tegenstander vanuit de opening zoals we dat van Jim gewend zijn. De pionwinst bleek toch niet zo makkelijk te verzilveren, met name door een verre pion van zijn tegenstander, die Jim’s stukken aardig bezig hield. Het werd remise.

Woerden mag dit seizoen niet klagen over de laatste vier borden die regelmatig, met invallers, boven verwachting scoren. Ook deze keer haalden we dus op laatste vier borden een 3-1 score. Dat terwijl op papier de tegenstander toch wel wat sterker was.

Op de eerste vier borden leken halverwege de middag de rollen omgedraaid. Op papier waren wij sterker maar mijn stelling en die van Ed en Bas waren niet om over naar huis te schrijven. Enigszins fortuinlijk wist Ed Oosterlaken, in een stelling waarin hij zich naar remise aan het terugvechten was, een toren te verschalken. Bas Jansen gaf met twee pionnen minder in een eindspel met dame en paard zoveel schaakjes dat zijn tegenstander er moedeloos van werd en in remise berustte. Selman Ercan schoof zijn tegenstander gedecideerd van het bord. Hij stond zo goed dat zelfs een gemorste kwaliteit geen roet meer in het eten kon gooien. Zelf liet ik me in de opening in de luren leggen en kwam in een stelling terecht waarin mijn koning onder vuur kwam te liggen zonder dat zwart daar noemenswaardig tegenspel tegenover kon zetten. Eigenlijk ben ik daar de hele middag niet meer onderuit gekomen. Daarmee noteerde ik de enige nul van het team.

Met deze 5,5-2,5 overwinning nestelt Woerden zich aan kop in klasse 4D van de KNSB, op de voet gevolgd, met 1 bordpunt minder, door ZSC-Saende.

Marcel Schröer

foto’s: Henk de Heer