Marcel wint het snelschaken!

Afgelopen dinsdag hebben we het snelschaakkampioenschap van Woerden gespeeld. De kampioen van vorig jaar is op de piste. Dus de titel wordt niet geprolongeerd door Sten dit jaar. Olger, de nummer 3 van vorig jaar was ook niet aanwezig. Wie hebben we dan nog over?

De nummer 2 van vorig seizoen natuurlijk! Rolinde heeft afgelopen weekend warmgeschaakt in Leiden op het Noteboomtoernooi en wilde dit jaar graag gaan winnen. Nog 2 anderen hebben voor dezelfde voorbereidingsstrategie gekozen. Timo en Jacco hebben namelijk ook het hele weekend in Leiden geschaakt. Iemand die altijd kans maakt voor toernooiwinst is Marcel Schröer. Die heeft zich voorbereid met een externe partij in België.

Er zijn ook nog een paar andere kanshebbers die zich niet hebben voorbereid met partijen in het weekend. Zoals bulletschaker Michiel, tijdsnoodverslaafde Jory en 2020 winterkost winnaar Marcel van Oort.

We begonnen het toernooi met 24 spelers, maar na 1 ronde hadden we nog 3 extra deelnemers. Helaas oneven, maar genoeg gezelschap voor een leuk en spannend toernooi!

De eerste paar ronden:

De eerste 5 ronden zijn voor 1 persoon helemaal volgens plan gegaan. Marcel Schröer had namelijk 5 uit 5 én directe concurrent Rolinde verslagen. Timo was ook heel erg goed begonnen met 3 uit 3, maar kon het helaas niet volhouden en verloor ronde 4 en ronde 5.

Marcel was nu de te kloppen man, maar er zaten 4 mensen achter hem aan met 4 punten. Dus nog volop spanning!

De verrassing van ronde 8:

Marcel bleef zijn voorsprong vergroten door te blijven winnen en zijn achtervolgers waren onderling punten van elkaar aan het afpakken, maar toen kwam een held opstaan die het toernooi maar weer spannend heeft gemaakt. Het is de tijdsnoodverslaafde Jory Koot! Als je altijd weinig tijd op de klok hebt, helpt dat kennelijk heel erg met het snelschaken. Hij won van Marcel in ronde 8.

Marcel stond nog steeds bovenaan met 7 punten, maar Rolinde was in zijn nek aan het hijgen met 6,5. Daarachter troffen we de held van ronde 8 samen met Timo die zich helemaal had herpakt van ronde 4 en 5 op ieder 6 punten.

De val van bord 1 en 2:

Nadat er in ronde 9 wat orde was hersteld, kwam ronde 10. Daar mocht Henk Overmeer het met wit proberen tegen Marcel Schröer en op bord 2 ging Jacco met wit klaarzitten tegen Rolinde. Deze partijen werden allebei door de witspeler gewonnen! Dus de nummer 1 en nummer 2 verloren in ronde 10. Gaat het helemaal mis voor de leiders op het einde van het toernooi?

De laatste ronde:

De laatste ronde zag er als volgt uit.

1: Marcel Schröer (8) – Timo (7)
2: Rolinde (7,5) – Henk Overmeer (6)
3: Jacco (7) – Jory (7)
4: Michiel (7) – Leo (6)

Marcel moest nog tegen Timo die een goed toernooi aan het spelen was (net als in Leiden afgelopen weekend). Uiteindelijk won Marcel de partij en is hij, ondanks de verrassingen van Jory en Henk Overmeer, de toernooiwinnaar met 9 uit 11!

Henk Overmeer kon de verrassing van vorige ronde niet herhalen en verloor de partij van Rolinde. Rolinde is daarmee tweede geworden, net als vorig jaar.

Nu was het nog spannend voor de derde plek. Wie zou er op 8 punten kunnen komen? Michiel won van Leo, dus kwam daarmee op 8. Jacco en Jory hebben er een spannende partij van gemaakt en uiteindelijk trok Jacco aan het langste eind. Zo delen Jacco en Michiel de derde plek.

Op de gedeelde 5e plek zijn uiteindelijk Marcel van Oort, Timo en Jory geëindigd. Marcel heeft het gedaan met de typisch Zwitserse manier. In de middenmoot staan en dan de laatste 3 ronden winnen. Altijd lange partijen helpen dus echt voor de lange adem! Timo en Jory deden het hele toernooi mee op hoge borden en uiteindelijk is 7 punten een keurige score!