Woerden 1 – Kennemer Combinatie 3 : 4,5 – 3,5

Om twaalf uur kwam de eerste speler van kennemer combinatie 3 al binnen, die waarschijnlijk als verkenner vooruit was gestuurd. Dat kwam goed uit, kon hij meteen helpen met het klaar zetten van de tafels. Ook rolf was er al vroeg bij: hij had zich 1 uur in de tijd vergist. Langzamerhand kwam ook de rest van de kennemer combinatie binnen gedruppeld. Enkele minuten voor het startschot kwamen dan ook eindelijk de Woerdenaren binnen gewandeld. Het beloofde een spannende strijd te gaan worden waarin Woerden de iets betere papieren had.

Na 3 uur spelen was er nog aan geen enkel bord een beslissing gevallen. Wel waren er al een handje vol toeschouwers komen kijken waaronder ook een filmploeg van RPL fm. Toen ging het mis! Ad dacht op bord 8 een pionnetje te kunnen winnen, maar moest daarvoor helaas een paard inleveren. Rolf, de enige tegen een op papier beduidend sterkere tegenstander, vergat tegen de leningrad variant van het hollands op tijd d5 te spelen. Dat moest hij bezuren want zijn stelling zag er op het einde nogal armetierig uit. Ook bij zijn buurman Henk de Heer ging het mis. Deze was al na zet 1uit zijn openingsvoorbereiding en kon het natuurgeweld van de Orang-Oetan niet weerstaan. Met een 3-0 achterstand tot gevolg.

Dat was geen goed begin. De stelling van Jelle zag er niet best uit en van die van Sten begreep niemand uit de zaal ook maar iets (inclusief Sten zelf). Gelukkig zag het er bij Marcel Schroer een stuk rooskleuriger uit. Hij had een pionnetje gegrabbeld en had zijn stelling weten te consolideren. Ook de partij van Jim leek de goede kant op te gaan. Hij had langzaam aan steeds meer kleine voordeeltjes weten te vergaren. Zo had hij de enige open lijn veroverd, had hij zijn tegenstander een geisoleerde d-pion bezorgd en had hij een aangename druk over de b7-g2 diagonaal. Bij Annemarie was de stelling compleet in evenwicht. Alleen als alles goed zou gaan, konden we er misschien nog een match punt uitslepen.

De tijdnoodfase veranderde alles. De sympathieke tegenstander van Annemarie deed wel zijn 40e zet maar vergat vervolgens zijn klok in te drukken. Dat punt konden we goed gebruiken! Ook Sten kwam goed weg: de rookwolken waren opgeklaard en er bleef een dame eindspel over met 3 pionnen meer. Jelle had inmiddels ook een dame eindspel op het bord gekregen. Zijn verste vrijpion besliste de partij: 2-3. Jim had had afgewikkeld naar een toreneindspel met 1 pion meer en meende veel risico te moeten nemen om de partij te kunnen winnen. Na kort overleg met de teamleider bood hij remise aan. Toen de pionnen van Sten uiteindelijk de overkant bereikte kon de tegenstander enkel nog wat schaakjes geven waarna hij op gaf: 3.5-3.5. Marcel had inmiddels 30 zetten lang kat en muis gespeeld met zijn tegenstander. Het werd nu toch wel zo langzamerhand tijd om te actie over te gaan. Het resterende toreneindspel was snel gewonnen.

Zo wint Woerden dus met de hakken over de sloot met 4.5-3.5 van de kennemer combinatie 3. De eerste overwinning in de K.N.S.B competitie!

(door: Sten en Marcel)