Woerden – TAL/DCG

13:05 – Op deze zonnige zaterdagmiddag zitten we helaas weer binnen. Woerden moet vandaag per se scoren en vroegtijdig remise aannemen of opgeven om leker aan een terrasje te gaan zitten is er niet bij. De situatie is als volgt: Woerden staat 7e in de ranglijst. Een plek die recht geeft op een nieuw KNSB-avontuur volgend jaar. Twee matchpunten onder Woerden staat de Waagtoren, met evenveel bordpunten. Nu blijkt dat de tegenstanders van de Waagtoren (VAS) met een niet geweldig sterk team zijn aangetreden. Het is dus goed mogelijk dat de Waagtoren matchpunten binnenhaalt, een mogelijkheid waar wij rekening mee moeten houden. En dus, moet er minimaal gelijk worden gespeeld.

Helaas was Alina deze dag verhinderd en zit Jelle nog in Poetin-land. Bas Verberne, de dag ervoor nog goed voor een remise tegen Moira, is de man die invalt. En de wedstrijdleider kan u bij deze dus voorzien van de nodige informatie en alvast een verslag samenstellen.

14:05 – Zojuist een eerste tijdcontroleronde langs de borden gemaakt waarbij ik op de terugweg de stellingen wat aandacht kon geven. Vooralsnog lijkt de doelstelling gehaald te kunnen worden. Remisemogelijkheden zie ik voor:
Rolf (ietsje meer ontwikkeld maar een redelijk vaste pionnenstructuur);
Marcel (ik zou het zelf niet willen spelen maar ik gok dat hij dit soort stellingen veel vaker tegenkomt);
Anne Marie (beide spelers staan über- degelijk) .

Het enige bord dat ik er echt niet uit vind zien is dat van Bas (lelijk paard op d6 toegelaten, ondersteund door twee pionnen en zijn Koning op d8).

Winst zou misschien kunnen komen van de kleine plusjes in de stelling van
Jim (loperpaar, open stelling, de teugels strak in eigen handen).;
Henk (tegenstander rokeert lang in een siciliaan, dat heb ik Henk nog nooit zien verliezen volgens mij);
Sten (open veld, beweegbare pionnen, ziet er gevaarlijk uit voor zwart.

Erik’s stelling kan alle kanten op behallve remise. De damevelugel is een stiltegebied, maar op de koningsvleugel heeft hij een open g-lijn die zowel ge- als misbruikt kan worden.

14:35 – Heb ik dat net gemist?? Jim’s tegenstander heeft nu een verbonden vrijpion op c4 staan. Daarmee zakt Jim voor mij gelijk een klasse: remisekandidaat. Nancy verlaat inmiddels het pand, dat zal dan wel betekenen dat ze er vol vertrouwen vanuit gaat dat Sten het punt meeneemt. Toch?

15:05 – Zojuist had ik tijd over om een nieuwe theorie te bedenken en na te rekenen. Vooraf was een percentage berekend op basis van mogelijke opstellingen en ratings. Nu is de stelling dat het team met de meeste tijd over de meeste kans heeft op winst. Daar zijn natuurlijk uitzonderingen op, zoals wanneer iemand heel hard probeert een stelling naar winst te rekenen. Vraag maar aan de tegenstander van Bas… Met de tijdscontroles als input is bij deze tijdscontrole de winstkan van Woerden gestegen van 54% naar 57%! Je houdt je vast aan iedere strohalm die je tegenkomt. Desnoods plaats je er zelf één! Een gang langs de borden stemt mij echter wat minder positief.

15:50 – Bas geeft in 1 zet zijn 20 minuten voorsprong in bedenktijd terug met een zet die ik na 1 oogopslag gespeeld zou hebben in een vluggertje. Overige zetten leken allemaal tot verlies te lijden, maar zoals wel vaker kan het zijn dat Bas meer zag dan ik. De barricaden van Rolf worden hopeloos onder vuur genomen door zijn tegenstander en op het moment dat ik langsloop begint de invasie dan echt. Rolf zakt ook een standje en ik reken niet meer op punten aan dit bord. Sten en Henk gaan gelukkig gestaag door met hun goede stellingen.

16:05 – Sten heeft onderweg een verkeerde afslag genomen, wat terug te zien is aan zijn gezicht, het uitvoeren van de zetten en last but not least: zijn stelling. Hij glipt van zijn bergpad naar de top en lazert zo het ravijn der verliezers in. Het verlies wordt vanuit mijn ooghoek bezegeld met een handdruk, ik zie zijn toekomstdromen voor Woerden 1 nog net vervliegen. Bas probeert nog een Houdini-act maar zelfs als dat lukt blijft hij slecht staan. Jim stijgt toch weer naar de winstkansen-klasse (dat moet ook wel, als deze klasse niet gevuld blijft zijn we aan de goden overgeleverd). Zijn tegenstander heeft veel minder tijd en ook Jim heeft inmiddels de nodige oneffenheden in de structuur van zijn tegenstander aangebracht en zelf vrijpionnen gecreëerd.

16:30 – Rolf komt melden dat hij verloren heeft, Jim converteerd zijn goede stelling in een punt. Terwijl ik dit doorkrijg spot ik een killer-move bij het bord van Marcel, die Marcel vervolgens ook uitvoert. Remise gegarandeerd, winst bijna ook zo is mijn evaluatie. 2-2. Houden we over: Bas (blijft verloren staan), Erik (lijkt op de koningsvleugel het onderspit te delven), Anne-Marie (staat gedrongen en in tijdnood) en Henk (onze hoop in bange dagen, moet een pion meer gaan uitmelken) Bas meld ook al vrij snel dat hij eindelijk verloren heeft.

17:15 – Tijdnoodfase is geweest en in deze hectiek heeft Erik alsnog een halfje binnengesleept omdat zijn tegenstander verkeerd afruilde. Het is inmiddels een drukte van jewelste, er staan vele toeschouwers om de twee nog spelende borden: Henk (staat nog steeds gewonnen) en Anne-Marie (staat een vrijpion en een dubbelpion achter en moet dus heeeel hard vechten voor remise. Waar zit die eeuwig schaak, de dolle toren of soortgelijke mogelijkheid?

17:45 – Ik zie nog niet echt een plan in de zetten van de tegenstander van Anne Marie. Ondanks 2 pionnen meer is deze stelling niet zomaar naar winst te schuiven, vooral omdat Anne-Marie ook nog 2 pionnen heeft om achter te schuilen. Haar tegenstander doet nu de pionzet a7 waar Sten me zojuist over vertelde dat je die nooit mag doen. Wit vergooit hiermee een groot deel van zijn winstkansen omdat zwart bijna altijd schaakjes kan blijven geven. Henk heeft twee verbonden pionnen en beide heren hebben nog een toren. 45 minuten heeft ‘ie nog om uit te rekenen hoe één van de twee houtjes kan promoveren. Dit zie ik wel tot een goed einde komen. Het blijft een spannende match zo!

18:10 – De stelling van Anne Marie is in mijn ogen steeds meer remise. Het feit dat ze nu heel lang nadenkt doet mij vermoeden dat dat zeer persoonlijk is. Henk heeft gratis een pionnetje weggegeven. Volgens de kenners stond het remise maar ging zijn koning naar de verkeerde kant van het bord waardoor het theoretisch alsnog gewonnen zou moeten zijn voor Henk. Maar ja, kent Henk die theorie ook?

18:20 – Henk kent genoeg theorie, wie had daar ooit aan getwijfeld? 3,5 – 3,5 en Anne Marie vecht voor een halfje in een mindere stelling terwijl de witte konng centraliseerd. En Anne Marie blijft schaak geven. Het is een mooi slotstuk, dit strategisch geschuif. Mocht dit niet tot een goed eind komen, dan is het afwachten wat de Waagtoren heeft gedaan.

!9:10 – Het was een hele lange strijd. Anne Marie probeerde echt alles en ze leek ook met remise weg te komen in een eindspel met toren tegen pion. In de analyse is natuurlijk alles te zien, met minder dan twee minuten op de klok is dat lastig. Anne Marie verloor helaas, en dus een 3,5 – 4,5 nederlaag. Woerden zal het volgend jaar weer in de SGS moeten proberen, de tijding kwam inmiddels al door dat de Waagtoren haar match gewonnen heeft. Daar moet op gedronken worden, heel veel…, die bittere smaak moet weggespoeld worden.