KNSB team Woerden 4e in klasse 4D

Ook na de directe confrontatie met concurrent Purmerend blijft de 4e plaats voor Woerden behouden. Niet dat dit enige consequenties heeft, maar het was leuk in de laatste ronde nog ergens voor te strijden tegen een team dat que match- en bordpunten exact gelijk stond. Na de deceptie in Bussum in de 8ste ronde viel er wat recht te zetten.

Na enkele uren duwen en trekken leek het erop dat Woerden goede kansen had op een overwinning. Afgezien van ondergetekende, die na slordig spel in de opening weer eens vreesde voor zijn leven, stonden alle borden gelijk of iets beter. De snelle overwinning van Hans van Steijn in een wilde partij en de remise van Jelle Wiering in een beheerste partij tegen Duits Jeugd talent Katharina Ricken gaven extra voeding aan die gedachte. Ook Ed Oosterlaken had weinig problemen om te winst binnen te halen. De stemming zat er goed in.

De eerste kink in de kabel was de partij van Henk de Heer die in een aanvankelijk prima stelling de draad was kwijt geraakt en verloor. Jim Reed had zijn eindspel met 3 pluspionnen zien verpieteren, doordat de een na de ander verloren ging, en moest berusten in remise. Een lichtpuntje was mijn eigen partij, waarin ik de laatste strohalm had gegrepen en met een eeuwig schaakje in een verder compleet verloren stelling ontsnapte.

Selman Ercan en Bas Jansen waren aan de winnende hand. Nog steeds zag het er goed uit. Maar Selman vergreep zich, en in de moeilijke stelling die over bleef wist hij niet meer alle problemen binnen de tijd op te lossen. Bas had ook zijn voordeel compleet vergooid, stond waarschijnlijk ergens verloren, maar was in tijdnood toch handiger dan zijn tegenstander.

Hiermee won Woerden met 4,5-3,5 van Purmerend 2.

Het avontuur van Woerden in de nieuwe KNSB opzet in seizoen 2018/2019 is heel goed bevallen. Het is altijd leuk om met een groepje schakers op een zaterdag middag een andere stad te bezoeken. Niet dat de resultaten nu zo geweldig waren. Vooral Jim, Henk en ikzelf hebben er een potje van gemaakt. Dat kan een stuk beter. Lichtpunt van het seizoen was Hans van Steijn, die als enige duidelijk boven zichzelf uit steeg. Ook de invallers krijgen een eervolle vermelding. Zij hebben een aantal belangrijke punten binnen gehaald.   

De eindstand is te vinden op: https://knsb.netstand.nl/divisions/view/92