Het eindspel van het OKW

Na vijf ronden kunnen we best stellen dat we de opening en het middenspel achter ons hebben liggen. Er staan nog maar een vijftal spelers in een kansrijke positie op de eindoverwinning. Waar je in een stelling een beoordeling van een engine kunt krijgen is Sten Goes hier de enige met een +0,5 stelling. Een half puntje garandeert echter nog niets, hij zal nog twee partijen moeten vlammen. Hier volgt een kort overzicht van de spelers die de eerst vijf plaatsen bezetten.

Michiel de Ruiter

Ik weet eigenlijk vrij weinig van Michiel, maar dat komt misschien wel omdat hij ook heel weinig lijkt te spelen. Volgens de ratinglijst is Michiel voor het laatst gespot in 2010 als lid bij Krimpen. Hij is voor het eerst deelnemer aan het OKW en doet dat zeer goed. Zijn “bescheiden” rating van 1865 heeft hij in dit toernooi opgepompt naar een TPR van 2007. Hopelijk kan hij die sterkte volhouden en meestrijden voor de ereplekken.

Ed Oosterlaken

Ed is al deelnemer sinds editie 1 en heeft eenmaal op het hoogste treetje gestaan. Hij maakte dit jaar ook deel uit van ons Woerdense KSNB team, waarin hij wat ongelukkig was qua uitslagen. Zijn rating heeft een behoorlijke val gemaakt maar ik ga er vanuit dat het slechts een kwestie van tijd is voor hij weer op zijn oude 2000-niveau zit. Dit toernooi verloopt tot op heden goed om bij te dragen aan zijn nieuwe opmars.

Marcel Schröer

Marcel heeft het OKW ‘gewoon’ de helft van de keren gewonnen. Hij is altijd gebrand op meer en blijft onverminderd gemotiveerd. De komende ronde mag hij waarschijnlijk proberen in een rechtstreeks duel Sten van de 1e plaats te houden. Deze schaaktijger blijkt ook een gezellige kroegtijger, zoals gebleken na de diverse clubavonden en het binnenhalen van het SOS kampioenschap. Binnenkort maar eens een Chinees biertje proberen!

Selman Ercan

Selman is de winnaar van het OKW in 2018 en hij heeft een goed seizoen achter de rug. Aan bord 1 tegen Sten bleek deze toch net een maatje te groot, maar als anderen nog kansen laten glippen dan zal Selman met zijn degelijke spel zeker van de gelegenheid gebruik maken. Volgend jaar zal hij samen met Marcel Schröer weer de strijd aangaan om het clubkampioenschap, wat met zijn komst weer spannender is geworden dan ooit.

Sten Goes

Sten is teruggekeerd als de kopman van Woerden 1 in de SOS competitie. Zijn rol als ratingfavoriet in dit toernooi maakt hij tot nu toe waar, alleen Ed Oosterlaken wist hem een halfje af te snoepen. In principe is Sten een hele slimme jongen, maar waarom speelt hij dan nog niet bij Woerden in de KNSB? Misschien verklaart dit verschil van inzicht ook waarom ik als gewone sterveling maar een rating van 1800 heb… We zien hem gelukkig weer vaak op de club en daar profiteren we allemaal van mee.

Tot slot een paar administratieve mededelingen. De indeling gebeurt Zwiters op rating. De einduitslag zal achtereenvolgens worden bepaald door behaalde punten, weerstandspunten en Sonneborn-Berger punten. Bij gelijk eindigen worden prijzen gedeeld.

In de laatste 2 ronden kun je voor een bye geen punten meer krijgen. Wel is het natuurlijk verplicht je vooraf af te melden mocht je onverhoopt niet kunnen spelen.

Er zijn ook twee ratingprijzen te verdienen aan het eind van het toernooi. De beste speler met een rating tot en met 1700 komt hiervoor in aanmerking. Ook voor de beste speler tot en met 1500 ligt een prijs klaar.