D-team wint van HSG

Thom ontmoette in zijn 1e partij weinig weerstand en kon eenvoudig stuk na stuk pakken met enkele goedgeplaatste dubbel aanvallen om vervolgens de partij naar zich toe te trekken. Zijn 2e partij begon spannend met een dreigende situatie op zijn koningsvleugel. Maar Thom verdedigde goed uit en kon de dame verjagen met een aanval van zijn paard. De tegenstander zag dit over het hoofd en verloor zijn dame en in de zet daarna een toren: de partij was beslist.

Nihar won zijn partijen vrij gemakkelijk doordat zijn tegenstanders een aanval met een pion respectievelijk een paard op de dame niet doorzagen. Na damewinst kon hij de tegenstander ontmantelen en uiteindelijk mat zetten.

Caspian kwam al snel in zijn 1e partij op een licht stuk voorsprong, speelde rustig en degelijk en kon uiteindelijk de stukwinst verzilveren en mat zetten. Zijn 2e partij ging heel lang gelijk op totdat Caspian met een knappe penningcombinatie met toren op de open g lijn met de loper het door de g pion gedekte paard op f6 te pakken. Daarna schaak met de toren door de pion op g7 te pakken en na koning g8-h8 kon de erbij gehaalde dame op de h lijn de pion op h6 probleemloos slaan en mat zetten.

Bart speelde een spannende 1e partij die grillig verliep: Bart won een stuk en verloor er weer een, tot hij met een combinatie van toren, paard en loper op de b-lijn de koning mat kon zetten. Helaas zag Bart het mat met het paard niet, verloor hij een stuk en even later nog een, waarna beide spelers nog enkel een paard en enkele pion hadden. Helaas voor Bart had de tegenstander 2 vrijpionnen en keek hij ineens tegen een nederlaag aan. Bart wist zich er echter knap uit te redden en speelde op remise door pat. Dat lukte doordat de tegenstander te snel toehapte op het paardoffer van Bart en mat wilde zetten met de dame. Ineens stond Bart zijn koning klem en voila, pat! Barts tweede partij ging eveneens op en neer, maar door een slimme, geniepige aanval (door een een pion door te schuiven kwam de loperlijn vrij die de toren van de tegenstander direct aanviel). De tegenstander doorzag het niet en ‘de kwaliteit’ was gewonnen. Bart ging goed door, zette zijn tegenstande onder druk, won nog een stuk, haalde een dame maakte het koelbloedig af.

Chapeau mannen. Ongeslagen en 7,5 uit 8!

Simon Groenewegen