Woerden verslaat Amersfoort in SGS Beker

Op vrijdag 1 april speelde Woerden in Amersfoort de kwartfinale van de SGS beker. Amersfoort zit in een tot denksportcentrum omgebouwde loods waar op de vrijdag avond niet alleen wordt geschaakt, maar ook andere mysterieuze spellen worden gespeeld.

Op bord 2 speelde ik tegen Peter Sonder. Het bleek een ware connaisseur. Na een lange theoretische variant, de eerste 20 zetten waren al eerder vertoond, speelden we nog een handvol zetten verder, waarin ik Peter nog één kans gaf die hij niet greep, en besloten dat remise een mooi resultaat was. Dat kwam mooi uit. Zo kon uw chroniqueur nog wat foto’s van het evenement maken.

Op bord 3 was Ed tegen Bram van Harten enorm peentjes aan het zweten. Nadat Ed een pion achter was geraakt zag het er somber uit. Hij weefde echter een gemeen truukje in de stelling. Bram trapte erin door een tweede pion mee te grabbelen. Het kostte hem een kwaliteit. Daarna was het nog niet gespeeld, maar doordat Ed ook nog eens de laatste loper in een dodelijke penning wist te krijgen, zag Bram geen andere mogelijkheid dan het offeren voor een dame tegen een loper en drie pionnen. Die waren niet ver genoeg gevorderd, waardoor de rest van de partij voor Ed een kwestie van techniek was.

Op bord 4 legde Ron Flohr wel een heel vreemd concept op het bord. Met zwart had Selman na 8 zetten al 5 tempi meer. Dat voordeel gaf Selman niet meer uit handen en alle omstanders hadden voor deze partij al een punt voor Woerden in hun boekje genoteerd. Toen kwam de tijdnood fase. Selman had nog maar enkele seconden op de klok en daar maakte Ron fraai gebruik van door met zijn laatste stukken de koning van Selman te bedreigen. Nog voordat de stofwolken waren neergedwarreld, werd remise overeen gekomen. En dat was maar goed ook.

Op bord 1 speelde Sten met grandeur tegen Tim Grutter. Sten legde Tim het vuur zwaar aan de schenen. Na een stevig gevecht wist Sten een pion te winnen, maar het was nog veel te ingewikkeld om er gerust op te zijn. Steeds koos Sten de voortzetting met maximale opbrengst, maar daarmee maakte hij het zichzelf niet gemakkelijk. Sten werd op het laatst nog verrast door een toren offer dat hij wel moest aannemen. Gelukkig wist de koning nog een veilig heenkomen te vinden. Daarna was het op de increment nog even nauwkeurig spelen, maar dat was Sten wel toevertrouwd.  

Zo versloeg Woerden Amersfoort met 3-1 in de kwartfinale van de SGS beker. Op naar de halve!

Voor details zie: https://sosc.netstand.nl/pairings/view/6996

Geef een reactie