Woerden 1 komt een bordpunt te kort voor kampioenschap

Voor de laatste ronde stond Woerden 1 stevig op de 2e plaats. Een gelijkspel tegen VAS 4 zou voldoende zijn om die plaats te behouden. Winst zou ons slechts een kleine theoretische kans geven op het kampioenschap. Het was zaak om ons in ieder geval bij de beste 7 nummers 2 van de 4e klasse te scharen, zodat we recht zouden hebben op promotie. Daarom was winst op VAS 4 geboden. Woerden weet uit ervaring dat in de laatste ronde van de KNSB competitie nog de meest onwaarschijnlijke dingen kunnen gebeuren.

Ondanks een dreigende degradatie lagen de prioriteiten van VAS de laatste ronde niet bij hun vierde team. Een behoorlijk verzwakt team kwam op bezoek.

Mijn partij bereikte snel een kookpunt. Al op zet 12 wist ik na lang nadenken van een zowel tactische als strategische misser op de enige juiste manier gebruik te maken en daarna was het pleit snel beslecht.

14.d5! e5 15.Pxe5

Ook Bas Jansen wist binnen de kortste keren een kwaliteit winnen.

Bas zag het allemaal heel scherp.

Hetzelfde gold voor Jelle Wiering. Ook hij won snel materiaal en kort daarop de partij.

Jelle concentreert zich.

Ed Oosterlaken wist zich nog steeds niet te ontdoen van zijn  kleverige remise reeks, die maar aan hem blijft plakken. Het was 3,5-0,5. We hadden er alle vertrouwen in.

Ed legt zich neer bij de onvermijdelijke remise.

Een kleine domper was het plotselinge verlies van Marcel van Oort. Wij omstanders zagen geen vuiltje aan de lucht, maar Marcel zelf zag allemaal spoken die hem verleidden tot een paar ongelukkige zetten waardoor hij ineens de boot in ging.

Marcel ziet allemaal beren op de weg.

Olivier Huizer pakte zijn voortvarend aan. Met een mooi schijnoffer brak hij de koningsstelling van zijn tegenstander open en die herstelde daar niet meer van.

Een stukoffer hangt in de lucht.

Selman Ercan verhoogde steeds verder de druk op zijn tegenstander en maakte het mooi af met een schijn offer van zijn dame.

Selman’s tegenstander zal geen honger krijgen vandaag.

Sten Goes wist met zwart zijn pionnen door het centrum op te laten stomen en door deze ver gevorderde verbonden vrijpionnen trok de Sten de winst naar zich toe.

Sten’s tegenstander zoekt wanhopig naar een oplossing…
terwijl Sten rustig nadenkt. Daar heeft hij geen bord bij nodig.

Daarmee won Woerden 1 overtuigende met 6,1 – 1,5 van VAS 4. Missie geslaagd. Woerden 1 heeft zich bij de beste nummers 2 geplaatst en kan zich volgende seizoen gaan opmaken voor de 3e klasse.

Een paar uur later vielen we van onze stoel van verbazing. Amsterdam West 1, dat de gehele competitie ongenaakbaar was geweest, had totaal onverwacht verloren van Magnus! Hierdoor eindigden zowel Amsterdam West als Woerden met 13 match punten. Maar Amsterdam West heeft een half bordpunt meer dan Woerden en is daardoor alsnog kampioen. Alle spelers van Woerden zullen wel een moment tijdens deze competitie hebben gehad dat ze een halfje hebben laten liggen. Een mooie gedacht om van wakker te liggen.

Geef een reactie