DSC 4 – Woerden 2

Woerden2 speelde op zaterdag 8 oktober óók in Delft tegen een DSC team, hun vierde. Het was een hele happening, daar in Delft, waar een man of tachtig achter de borden plaatsnamen.  Bij ons waren Sjaak Oosterlaken en Mark Pieterse verhinderd, maar gelukkig wilden Olivier Huizer en Jan Bulk invallen.

Hans van Steijn speelde een degelijk systeem tegen d4 en na de opening stond een gelijkwaardige stelling op het bord. Vol overtuiging speelde hij in het eindspel een combinatie. Helaas, die was niet helemaal goed en het leidde tot het verlies van een toren. Zo stonden we al snel met 1-0 achter.

Annie de Jong speelde een Siciliaan maar was iets te opportunistisch bezig op de koningsvleugel. Haar koning kwam veel te open te staan en toen was er geen houden meer aan.

Henk de Heer speelde een partij die leerzaam was voor beginnende schakers, om te laten zien hoe het niet moet. Hij probeerde theorie te vermijden, maar om vervolgens de gaten in zijn stelling te dichten moest hij langs de rand van de afgrond. Na een afwikkeling stond het ongeveer gelijk en werd tot remise besloten. Niet echt moedig want het team stond op dat moment al met 2-0 achter.

Marjolein Theunissen kwam met wit met een stuk meer prachtig uit het Russisch maar zag kans om haar stelling in een paar zetten volledig om zeep te helpen. Een nul was haar deel.

Gelukkig ging het op de andere borden beter. Olivier Huizer speelde tegen iemand die al een tijdje niet meer geschaakt had. Daar was aanvankelijk weinig van te merken. Zijn tegenstander koos voor een ‘Maroczy bind’ en hield de druk er goed op. Olivier herinnerde zich met zwart een tijdrovende manier om de toren van f8 naar c8 te krijgen.  Als hij niet had geweten dat het theorie was, dan zou hij zoiets achter het bord nooit spelen. Het zorgde er voor dat wits c4 pion wat hitte begon te voelen en zodoende was er voldoende tegenspel. Wit was in het vervolg van de partij echter te ambitieus en liet z’n koning in het midden staan. Dit kostte hem een mooie pion en de partij.

Met wit spelend kwam er bij Leen de Jong een soort damegambiet op het bord, waar zwart provoceerde door met e6, d5, c6, a6 het witte c5 uit te lokken.  Het lukte vervolgens om deze voorpost te handhaven en ook nog het blokkade veld b6 in handen te krijgen.  Zonder enig tegenspel, was voor zwart pionverlies en daarna het verlies van de partij niet meer te vermijden.  

Hans Tuit speelde met zwart een Marshall met de ingelaste zetten a4 en Lb7 voor de ruil op d5. Vervolgens liet hij na Pf4 te spelen en liet zijn tegenstander na om op d5 het paard tegen zijn loper te ruilen. Daarna kreeg zwart wel aanval, maar die was niet doorslaggevend. Wel ruim voldoende voor een remise.

Invaller Jan Bulk speelde een plezierige partij die hij gedegen opzette. Jans remise aanbod werd evenwel niet aangenomen. Het tweede aanbod ook niet. Het derde aanbod ook niet. Niet veel later werd duidelijk waarom. Jan stond gewoon wat minder en verloor uiteindelijk.

Geef een reactie