KNSB beker: Hoogland – Woerden

In de KNSB beker had de loting Hoogland aangewezen als tegenstander van Woerden in de eerste ronde. Het is altijd weer een waar genoegen om onze vrienden daar te bezoeken. 

De spelers waren bepaald geen onbekende van elkaar. Zeker de ontmoeting op bord 1 tussen Sten Goes en Marco Dieleman was er één in een lange reeks. De laatste paar keren waren die in het voordeel van Sten beslecht en ook nu leek het lange tijd de goede kant op te gaan. Met nauwkeurige berekeningen wist hij een pion te winnen en later nog een. Marco liet zich niet langzaam van het bord schuiven en plaatste een speculatief dame offer. Objectief gezien wellicht niet in orde, maar het werd zo ingewikkeld dat Sten onder tijdsdruk kwam te staan en daardoor niet alle dreigingen wist te pareren. Marco is in dat soort stellingen op zijn best en maakte het met zijn actieve stukken fraai af.

Sten vraagt zich af hoe hij het zo ver heeft laten komen.

Op bord 2 verliep de strijd een stuk langzamer. Marcel Schröer had met wit als hoogste prioriteit gesteld de stelling onder controle te houden en wist zo Chris Kooiman tot passiviteit te dwingen. Om zich iets te bevrijden moest Chris dameruil aanbieden waardoor zijn pionnenstructuur wat verbrokkelde. Het bleek voor wit niet eenvoudig om daar gebruik van te maken. Zwart wist zelfs nog de witte koning te bedreigen. Uiteindelijk bloedde die aanval dood en konden de overgebleven stukken slechts toezien hoe de zwarte stelling langzaam werd opgerold.

Op bord 4 bouwde Tom Officier met zwart tegen Selman Ercan een ondoordringbare muur op. Er zou veel geduld nodig zijn om die muur te beslechten. Nu is dat juist iets dat Selman in overvloed bezit. Langzaam verbeterde hij zijn stelling en verhoogde de druk op de a-lijn. Na een lange opbouw fase wist hij een bres in de muur te slaan. De zware stukken kwamen achter de zwarte pionnen stelling terecht en konden daar zo huishouden dat Tom het voor gezien hield.

Op bord 3 kon Ed Oosterlaken met zwart tegen Stephan Paternotte niet goed zijn openingsproblemen oplossen. Stephan kreeg een sterk paard op e5 dat het bord domineerde. Ed probeerde het na te doen op e4, maar om zijn paard daar te houden moest hij wel zijn pionnen structuur wat verzwakken. In de verwikkelingen die volgden moest Ed een pion geven om stand te houden. Inmiddels waren de andere partijen afgelopen en was de stand 2-1 voor Woerden. Ed moest dus uit alle macht voor remise vechten. Hij kreeg gelukkig een eindspel op het bord met torens en ongelijke lopers dat toch nog vrij eenvoudig te houden was.

De cruciale partij tussen Stephan Paternotte en Ed Oosterlaken.

Daarmee eindigde Hoogland – Woerden in 1,5-2,5. Woerden gaat door naar de volgende ronde.

Zie ook: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/13649

Geef een reactie