Ruime overwinning KNSB team Woerden 1

Het was een heerlijke middag in Woerden. Drie teams speelden hun KNSB wedstrijd en Woerden 1 trok ten strijde tegen Erasmus 1 uit Rotterdam. 

Op de eerste twee borden ging het er het wildst aan toe. Olivier Vrolijk zag zijn provocerende openingskeuze beantwoord met een agressieve strategie van Marcel. Offerde Olivier een stuk of raakte hij het gewoon kwijt? Niemand die het weet. Olivier zou er in ieder geval twee pionnen en initiatief voor terug krijgen. Marcel offerde direct het stuk terug voor een aanval op de koning, die al snel beslissend was. In de partij tussen Sten en Henk van der Velde ging het er zo mogelijk nog spectaculairder aan toe. Henk van der Velde offerde maar liefst twee stukken voor een koningsaanval. Wij omstanders zagen niet voldoende compensatie, maar even later bleek Henk toch een stuk te hebben terug gewonnen en hij had ook nog eens drie verbonden vrijpionnen. Sten wist de pionnen gelukkig te neutraliseren en haalde ze daarna een voor een op.

Sten

Ed werd door Marvin Dekker in de opening weer eens helemaal van het bord gespeeld, zoals we dat de laatste tijd wel van hem gewend zijn. Ook nu verdedigde Ed zich zo taai dat zijn tegenstander er op een gegeven moment geen heil meer in zag en remise aanbood. De remise van Selman tegen Wim Westerveld verliep geheel anders. Nadat Selma vanuit de opening een prima stelling had opgebouwd, gooide hij met een stuk offer de knuppel in het hoenderhok. Het leidde tot niet meer dan eeuwig schaak. Ook hier werd de vrede getekend.

Jacco en Jelle

Jacco had het tegen Eric Hoogenes lastig in een passieve stelling. Om er nog iets van te maken, grabbelde hij met zijn dame een pionnetje op de damevleugel en wist zijn dame net in veiligheid te brengen. Daarna bleef Jacco onverstoorbaar aan zijn extra pion hangen. Die strategie leidde uiteindelijk tot succes in een gewonnen eindspel. Jelle had tegen Cander Flanders vanaf het begin een verrukkelijke stelling op het bord met een juweel van een veld op d5 vast in handen. Vanuit die stelling was het nog louter genieten, de rest van de middag.

Rolinde

Rolinde wist met zwart tegen Leo de Jager al snel de druk op de witte stelling op te voeren. Het leidde tot de winst van de a-pion. Daarmee was het nog niet gedaan, want Leo had wel compensatie. Het kostte hem echter zeeën van tijd om er wat van te maken. Daardoor kwam hij ernstig in tijdnood en daarin zag hij het allemaal niet meer zo scherp. Een volle dame verdween van het bord en Rolinde kon het punt incasseren. Bas Jansen had tegen Marti Rensen ook wat problemen met zijn tijd. Zeg maar gerust enorme problemen. Na 20 zetten stonden er nog maar 40 seconden op zijn klok. Wij slaagden een zucht van verlichting toen beide spelers remise ov overeen kwamen. 

Woerden won daarme met ruime cijfers, 6,5 – 1,5 van Erasmus 1. Zie https://knsb.netstand.nl/pairings/view/12352

Geef een reactie