Woerden 1 verliest van sterk BSG 1

BSG is een mooie vereniging met veel goede spelers. In de SOS competitie kunnen ze prima team op de been brengen. Tot nu toe hadden ze zich ingehouden, maar tegen Woerden werd een serieuze eenheid op de been gebracht. In tegenstelling tot de overige ronden, waarin de gemiddelde rating van BSG 1 onder de 1900 lag, stond de meter deze keer op een gemiddelde van 2025. Woerden was daardoor voor het eerst dit seizoen niet de favoriet en dat is ook wel eens leuk. Het beloofde een spannende avond te worden.

Aan beide zijden werd er lang niets weg gegeven. De stelling van Ed zag er wat merkwaardig uit, maar dat zijn we zo langzamerhand gewend. Het eerste bord waar de temperatuur hoog opliep was het bord van Jacco tegen Ruben Piel. Een diepe combinatie leidde tot de ruil van een dame tegen een toren en twee stukken voor Jacco. Halverwege deze combinatie dacht Jacco het nog mooier te doen door de dame van zijn tegenstander in het kolenhok op te sluiten. Dat bleek helaas een faliekante misrekening. De dame kwam vrij en de stelling van Jacco werd snel daarna hopeloos. Daarna zagen we het misgaan op het bord van Bas tegen Joan Arensman. In een stelling waar nog niet heel veel aan de hand was, zag Bas de overbelasting van zijn g-pion over het hoofd en moest toezien hoe de belangrijke h-pion voor zijn koning werd opgepeuzeld. Daarna ging het heel snel berg afwaarts.

Gelukkig waren er ook positieve ontwikkelingen. Rolinde had tegen Theo Slisser een scherpe stelling op het bord waarin beide konings-stellingen onder vuur kwamen te liggen. De partij ging wat op en neer, totdat Rolinde een eindspel wist te bereiken met een kwaliteit meer. Daarbij had haar tegenstander ook nog een belangrijke pion laten slaan, waardoor de toren vrij spel had en er geen enkel tegenspel mogelijk was. De partij van Olger tegen Ruben Hilhorst startte met een gambiet. Ruben klampte zich er niet echt aan vast en daarna bereikte Olger een prettige stelling. Zo prettige zelfs, dat Olger een dame tegen een toren en een licht stuk wist te winnen. Dat was voor Olger voldoende voor de winst.

Op de laatste vier borden was de stand daarmee 2-2. De eerste borden waren nog druk in gevecht.

De eerste partij waar duidelijkheid kwam was die van Marcel tegen Timon Brouwer. Marcel had een klassieke minoriteit aanval opgezet en daarmee een stevige greep op de damevleugel gekregen. De druk werd hoger en hoger tot er een bres in deze vleugel in werd geslagen en Marcel won. Ondertussen had Ed tegen Herman van Engen zijn trademark kwaliteitsoffer weer op hert bord. Dan weten zijn teamgenoten dat het wel goed zit. Dat zat het ook, Ed had met zwart op zijn minst gelijk spel. Helaas vergreep Ed zich daarna en gaf een toren weg.

De stand was 3-3. Op de overgebleven borden zag het er echter niet zo florisant uit. Selman had tegen Rein Brouwer een duidelijk overwicht in het centrum en kansen op de koningsvleugel. Beide spelers hadden tegengesteld gerokeerd. Door een onnauwkeurigheid kreeg ook Rein kansen tegen de koning van Selman. In de strijd brokkelde het centrum van Selman af. In het resulterende eindspel werd Selman door een pionnen massa omver gewalst. 

Sten had tegen Mark Grondsma vanuit de opening een fraaie stelling opgebouwd. Hij liet echter de dame van Mark actief worden en daarmee viel ook alle druk weg. Daarna bleken de pionnen van Sten allemaal niet meer zo lekker te staan. Hij moest nog uitkijken de partij niet te verliezen. Ondanks de 4-3 achterstand zat er voor Sten niets anders op dan in remise te berusten.

Daarmee won BSG 1 met 4,5-3,5 de titanenstrijd tegen Woerden 1. Voor details zie: https://sosc.netstand.nl/pairings/view/7100

Geef een reactie