Woerden verstevigt koppositie in HKB

Dinsdag 6 februari kwam Moira Domtoren 1 op bezoek voor een wedstrijd in de hoofdklasse HKB van de SOS competitie. De laatste jaren is dit een directe confrontatie tussen twee titel kandidaten. Beide teams kwamen op volle sterkte aan de start. Zoals gewoonlijk was er na een uur of twee spelen nog geen voorspelling mogelijk over de uitslag, maar daarna vielen een aantal punten onze kant op.

De eerste die een punt binnen haalde was Rolinde. Dat was geen verassing. Ze blies al direct vanuit de openingen dwars door de stelling van Albertus Ten Hertog heen. Ook de partij van Selman was een partij uit één stuk. Hij zette vanaf het begin druk op de damevleugel en de onvermijdelijke pionwinst kwam daarna. De afwikkeling naar het eindspel was onberispelijk en toen Kees Verweij nog een pion verloor, vond hij het welletjes. De partij tussen Tjerk Hacquebord en Marcel was enerverend als altijd. Tjerk had overwicht, maar wist zijn aanval niet op de juiste manier voort te zetten. Marcel nam het initiatief over en won daarna snel.

Woerden vecht met een 3,5-0,5 stand voor het resterende punt.

Met een 3-0 tussenstand leek er geen vuiltje aan de lucht. Olger nam tegen Erik Janse een remise aan in de verwachting dat er nog wel een punt binnen zou worden gehaald. Dat bleek toch niet zo vanzelfsprekend. Bas was tegen Johnny de Kraker na lang duwen en trekken een pion kwijt geraakt en wist zijn problemen daarna niet meer op te lossen. Leen de Jong had heel aardig gestaan maar was tegen Wouter le Fèvre de draad kwijt geraakt. Ook hij moest het onderspit delven.

Nog steeds moest dat ene punten binnen gehaald worden.

Daan Schönberger – Sten Goes

Sten had tegen Daan Schönberger een pion geofferd voor een prachtig initiatief. Hij won de pion met rente terug, maar daarna ging het alsnog mis. Het eindspel met een pion minder zag er penibel uit. Ook de stelling van Jacco tegen Jory van Beek was niet om over naar huis te schrijven, vooral toen in het eindspel hij zijn koning op de h-lijn had laten afsluiten.

Jory van Beek – Jacco Lind

Beide spelers bleven taai verdedigen. Sten speelde het halfje uit het vuur en Jacco wist zelfs een eindspel met een pion meer te bereiken. Dat bleek niet voldoende voor de winst, maar de broodnodige remise ws binnen en daarmee de nipte 4,5-3,5 overwinning op Moira.

Voor de details zie: https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8390

Geef een reactie