Woerden 1 verslaat degradant H.S.G. 1

In de wedstrijd tussen Woerden 1 en HSG 1 in laatste ronde in de KNSB competitie stond er niets meer op het spel. Het kampioenschap kon Woerden niet meer ontgaan, net zoals de degradatie voor het team uit Hilversum. Dat werd dus vrijuit spelen. Om de oudere spelers van Woerden alvast te laten wennen aan hun voorland, was de opstelling gemaakt op basis van de leeftijd, van jong naar oud.

Twee partijen kwamen vrij vlot tot een conclusie. Bas Jansen nam met zijn pionnen het centrum in bezit een controleerde daarna ook nog eens de lange diagonaal a1-h8. Toen hij daar ook nog eens een dame op wist te krijgen werd het tijd voor Thomas Roest om op te geven. Marcel Schröer kwam lekker uit de opening en had Gabri van de Schootbrugge een vervelende geïsoleerde pion bezorgd. Twee paarden van Marcel domineerden het bord. Eén daarvan wist met een vork de dame van Gabri te verschalken.

Jacco Lind had met zwart een actieve stelling tegen Johan Lindeman weten te bereiken. Jacco dacht zijn fraaie stelling te verzilveren met een mooie combinatie, maar dat bleek een gevalletje “wie een kuil graaft voor een ander….” te worden. In plaats van een pion, verloor hij twee stukken tegen een toren. Deze toren kon het in het eindspel niet tegen de twee stukken bolwerken. Sten Goes ging met zwart tegen Yvette Nagel vol in de aanval. Dat liep niet helemaal lekker. Sten bleef stug nauwkeurig rekenen en bereikte daardoor een eindspel met torens op het bord waarin Sten een gevaarlijke vrijpion had. Die pion besliste uiteindelijk de partij.

Selman Ercan liet zich door Michaël de Vos in een stelling lokken die niet zo lekker was als hij had gehoopt. Na een onnauwkeurigheid moest Selman aan de noodrem trekken om de zaak nog bij elkaar te houden. Vlak daarna ga zijn tegenstander pardoes een toren weg. Bas Verberne leek tegen Dylan Meijer op weg de stelling volledig naar zijn hand te zetten. De tijd begon echter te dringen. Bas kwam in hevige tijdnood. Toen het stof was neergedaald zagen we een toren eindspel opdoemen waarin remise het terechte eindresultaat was.

Op het eerste bord leek Sofia Moskalets het zwaar te krijgen tegen Vincent Spit na een strategische fout net na de opening. Vincent had een vervelende pion op e5 weten te krijgen en maakte zich op voor een koningsaanval. Sofia bleef rustig rekenen en wist de aanval goed te pareren. Ze was zelfs in staat het initiatief over te nemen en had een monsterpion op de tweede rij weten te krijgen. Met een fraai dame offer wist Vincent een eeuwig schaak en daarmee remise veilig te stellen.

Op het tweede bord had Rolinde den Heijer tegen Wim van der Wijk een gesloten stelling op het bord gekregen. Rolinde drong steeds verder aan op de koningsvleugel, waardoor Wim zich genoodzaakt voelde om een kwaliteit te geven. De stelling bleef gesloten en het bleek niet zo makkelijk om die extra kwaliteit te laten gelden. Wim kon zelfs met zijn koning de witte stelling binnen dringen. Twee lopers, een toren en een koning begonnen binnen te dringen. De torens van Rolinde keken machteloos toe hoe haar koning in een matnet werd gevangen.

Daarmee werd het 5-3 voor Woerden. Woerden 1 won daarmee met overmacht de groep 3E met 17 uit 9. Het is de hoogste score van alle teams uit alle groepen uit de derde klasse. Gezegd moet worden dat het allemaal zeker niet tegen zat dit seizoen, maar dit resultaat geeft toch enige hoop voor volgend jaar. Woerden 1 zal dan voor het eerst in haar bestaan uitkomen in de 2e klasse.

Voor de details zie: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/14826

Geef een reactie