OKW 2024 ten einde

Evenals andere jaren was ook nu de opkomst voor het traditioneel in mei startende jaarlijkse OKW toernooi weer goed te noemen. 57 deelnemers dit keer. Van deze 57 schakers waren er 13 die alle 7 speelronden meededen. Naar het einde toe viel op dat het aantal opgenomen byes toenam, met bijvoorbeeld 21 byes in ronde 6 en 14 byes in ronde 7. Of het toevallig was dat er zowel in ronde 6 als in ronde 7 om 18 uur ook een enerverende wedstrijd begon van het Nederlands Elftal valt niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk dat dit een rol speelde. Hoewel de wedstrijdleiders Jacco en ondergetekende, er middels het plaatsen van een tv scherm in ronde 6 in de speelzaal, er veel aan heeft gedaan om ook de voetballiefhebbers onder de schakers tevreden te stellen.

Tot aan de laatste ronde van de 7 te spelen partijen waren er in theorie nog 6 kanshebbers voor de eindzege. Rolinde den Heijer en Gerben van Pel hadden beide 5 punten behaald. Daarna een kwartet spelers met 4,5 punt; Jacco Lind, Bas Jansen, Olger van Donk en Wijnand Groenen. Deze laatste had zich via een verrassende zege op Ed Oosterlaken in ronde 5 bij de mededingers om de eindzege geschaard.

In een snel gespeelde lange theoretische variant van het Spaans trok Rolinde met wit tegen Jacco in de laatste ronde aan het langste eind. Ze sloeg onmiddellijk toe nadat Jacco, die er net een fantastisch toernooi in Hilversum achter de rug had met 5,5 uit 6 plus 51 ratingpunten erbij, zich een eerste ongelukkige zet permitteerde. De immer bescheiden Rolinde stelde daarmee de eindzege met 6 uit 7 veilig en mocht de € 100 voor de 1ste prijs incasseren. In geen van haar partijen kwam ze, zo heb ik het begrepen, echt in de problemen. Alleen tegen Olger van Donk en Gerben van Pel moest ze 2 remises toestaan, haar andere 5 partijen wist ze te winnen.

We zijn benieuwd hoe onze waardige OKW winnares er het vanaf gaat brengen bij haar eerste optreden voor het dames NK dat zaterdag 6 juli zal gaan starten in de Galgenwaard in Utrecht.

Als 2e eindige de vrijwel altijd stabiel spelende Olger van Donk. De goedlachse Olger verliest maar zelden, bleef met 4 winstpartijen en 3 remises ook ongeslagen en mocht de € 60 innen. Als 3e eindigde de eveneens sympathieke Bas Jansen, ook met 5,5 punten met 4 winstpartijen, 1 remise en 2 byes. Bas mocht € 40 laten bijschrijven. De wedstrijdleiders besloten Olger de 2e plek te gunnen omdat hij alle 7 ronden streed voor zijn resultaat waar Bas zijn strijdlust in 5 ronden liet zien.

Naast de ronde prijzen van steeds € 10 voor de speler die met het grootst mogelijke ratingverschil van een tegenstander wist te winnen (met uitzondering dan van ronde 7) waren er ook nog 2 TPR prijzen te verdelen voor de speler van < 1750. Deze eer viel te beurt aan Pavlo Petrashkevych die als 5e in het eindklassement met een TPR van liefst 2001 ruim boven zijn rating van 1-6 1650 uittorende en € 25 in ontvangst mocht nemen. De rating TPR prijs voor de schakers > 1750 werd uitgereikt aan Gerben van Pel. Hij scoorde een TPR van 2089, waarmee hij zijn rating van 1-6 1939 met 150 punten wist te overtreffen.

Opvallende andere spelers dit OKW toernooi waren “onze” Woerdenaren Timo Kroon met een prachtige 5 uit 6 en een uitstekende 1901 TPR score en Isai de Vogel met 3,5 uit 7 en een voor zijn doen fantastische TPR van 1795.

Henk Overmeer

Geef een reactie