OKW 2013 – Verslag ronde 1

1_1
Zoals gebruikelijk, net iets te laat, ging het OKW net voor achten van start deze avond. Nog niet iedereen was gewend aan de locatie, de starttijd of soms was de speelavond blijkbaar helemaal vergeten. Daarnaast was er nog een team van Woerden dat extern moest spelen en waren er enkele reguliere afmeldingen, waardoor de zaal nog niet tot de nok toe vol zat. Net na achten zaten alle spelers achter een tafel en met een kleine herindeling hier en daar kreeg iedereen die wilde spelen een tegenstander toebedeeld, het schaakgeweld kon losbarsten!

Al vrij snel werden de eerste uitslagen genoteerd. In de partij tussen Henk van Weers en Jaap Slingerland was het na 18 zetjes binnen een half uur beslist in het voordeel van Jaap. Ricardo Heins kon na een klein half uur ook een punt bijschrijven omdat zijn tegenstander helaas niet op was komen dagen. En zo begonnen de punten langzaam te druppelen.

1_3
Jan Bulk en Ton Strik
“Kom je zo bij mij thuis een glaasje drinken?” Jan en Ton bespreken het verlies van de avond.

Ook vrij snel werd de rondeprijs van deze ronde uitgekeerd. Er was aan het begin aangekondigd dat het een goede Woerdense traditie is om je verdriet flink te verdrinken als je verliest van iemand met een significant lagere rating. Jan Bulk bleek dorst te hebben vanavond. Hij meldde voor negen uur dat hij een aantal slechte zetten had gedaan en de neiging had moeten onderdrukken om een slechte zet terug te nemen terwijl zijn tegenstander, Wilma Koene even van het bord afwezig was. Wilma strafte de slechte reeks zetten van Jan hard af en won de partij. De fles wijn ging met Jan mee naar huis.

Ondertussen liet de techniek (of de technicus, zo u wilt) ons in de steek. Het digitale bord dat voor livegames moet gaan zorgen op onze website werkte op zich goed. Het draadloze internet in het gebouw daarentegen was niet van plan om mee te werken aan dit leuke idee. Daardoor liep ook de software nog eens vast en werd de complete partij niet helemaal juist vastgelegd. Bij de wedstrijdleider ligt dus nog de mooie uitdaging om deze week de gespeelde partij alsnog uit het bord te wringen en dit op de website te plaatsen. Ik ga mijn best doen, al was het maar om te zien hoe onze Willem Vink zijn favoriete koffiehuis-opening op het bord kreeg. Hij maakte het Joost Mellegers daar erg moeilijk mee, het lijkt erop dat Joost zijn routine nog even moet terug vinden. Qua tijdverbruik ging het Willem namelijk beter af dan Joost, de partij moest hij uiteindelijk gewonnen geven aan Joost. Zodra de partij boven water is zal waarschijnlijk ook nog een stukje verslag kunnen worden toegevoegd.

1_4
Andreas
Veni, vidi, defui. Andreas helaas weer een illusie armer.

Naar mate de avond vorderde kwamen steeds meer uitslagen door die volgens verwachting geëindigd waren. Zo nu en dan was er nog wat rumoer bij de bar, hoewel dat volgens mij grotendeels ook kwam door de spelers die extern aan het spelen waren. (Maar dat kan ook komen door de reactie van een speler van Rivierenland die op mijn vriendelijke verzoek niet genegen was om zijn telefoon zachtjes te zetten) Er is zeker in het begin van de avond weinig ruimte voor analyse beschikbaar en we zullen met z’n allen dus rekening met elkaar moeten houden om de nog spelende schakers niet te storen.

Peter Pilgrim, die een niet ideale route had gereden met zijn auto, startte met een behoorlijke tijdsachterstand. Mede daardoor bewandelde zijn stukken ook niet de ideale paden en zo kon ook Frans Brouwer met een punt naar huis. Ook de fles wijn ging mee naar Oudewater, deze werd hem aangeboden door zijn tegenstander die zelf geen wijn drinkt en allang blij was dat hij überhaupt nog een partij gespeeld had deze avond. De laatste opvallende utislag was die van Ton Oomen en Evert Mallon. Zij waren de enige spelers die de punten deelden vanavond, al deden ze daar vrij lang over!

1_5
Joost Mellegers
Hoeveel is een zes jaar oude rating waard? On top of the list: Joost Mellegers.

Aanstaande dinsdag zal nog maar een enkele bye worden opgenomen en zullen we met een voor het OKW record aantal borden van start gaan. Als deze trend zich doorzet zullen we ons moeten beraden op een grotere speelzaal voor volgend jaar! U begrijpt, teveel tijd op een avond geeft teveel tijd om te dromen. Op de korte termijn kijken we uit naar de volgende ronde, waarin we weer veel mooie partijen hopen te zien.

1_2
Ed Oosterlaken
De winnaar van het afgelopen jaar kan er weer tegenaan!