Sterk spel leidt niet tot matchpunten in De Bilt

Vrijdag 20 februari: nieuwe ronde nieuwe kansen. Wel een kleine kans, dat stond van te voren vast. Bas was verhinderd, Henk ziek op bed en we misten zoals gewoonlijk twee andere krachten die we aan het begin van het seizoen achter het bord hoopten te zien. Vol goede moed togen we met vier invallers (of eigenlijk drie, want Wim is nu vast doorgeschoven naar het eerste) in druilerig weer naar De Bilt. DBC staat ergens bovenin de ranglijst, maar daar laten we ons al tijden niet door gek maken.

Een rondje langs de borden rond 10 uur gaf me nog wel enige hoop, hoewel… Ik stond zelf wel aardig vond ik, ik dacht dat Peter ook goed stond, Aldo stond op het punt een stuk achter te komen, de stelling van Hans vertrouwde ik niet echt en verder zag ik stellingen die best nog alle kanten uit konden.

Ad Goes sleept zijn eerste externe overwinning uit het vuur.
Ad Goes sleept zijn eerste externe overwinning uit het vuur.
Ineens stond er vrij snel 2,5-0,5 op het bord, Hans en Peter hadden verloren en Wim had zeer netjes een remise gescoord. De volgorde van de verdere punten weet ik niet precies: Aldo verloor redelijk kansloos, Bart schaakte achteruit maar zijn tegenstander moest uiteindelijk genoegen nemen met eeuwig schaak na een foutief paardoffer. Ook mijn tegenstander offerde een stuk, hier voor 2 pionnen en een eeuwig schaak. Mijn rekenhulp Houdini (de naam verklapt het al) had voor mij achteraf nog wel een ontsnappingsact in petto waarmee ik me wellicht niet had hoeven neerleggen bij een remise. Jan Pool’s tegenstander hoefde niet vol meer vol de winst te gaan en de twee kwamen ook remise overeen na een nette partij van Jan. Tot slot was Ad nog bezig, die blijkbaar eerder in de partij in een mindere stelling had gestaan, in redelijk gelijke stand remise afgewezen en daarna dan toch duidelijk de overhand kreeg. Hij rondde het karwei vakkundig af en zette parmantig en opgelucht zijn tegenstander mat: zijn eerste overwinning extern dit seizoen!

Al met al hebben we voor ons doen weer een nette uitslag genoteerd: DBC 1-Woerden 1: 5-3.  Waarom ik dit zo netjes vind wordt weergegeven in de volgende tabel:

Naam   Toename Verschil
Marcel  9    246
Wim   12   348
Ad    21   151 
Hans   -10   129
Bart   7    184
Peter  -14   11
Aldo   -7   212
Jan   7    164 
 Totaal 25   180,625

Met toename is het aantal ratingpunten berekend dat door de speler aan zijn eigen rating kan worden toegevoegd. De kolom Verschil geeft aan hoeveel ratingpunten de tegenstander meer had. We hebben dus met een totaal van 1445 ratingpunten minder toch 25 ratingpunten opgehaald in de Bilt!

Geef een reactie