OKW ronde 6

20:15 – Het is net na achten en de rust is nu echt nedergedaald. Iedereen zit, is de partij begonnen en de 1e ronde koffie wordt genoten. Alle spelers zijn op komen dagen en de één-na-laatste ronde is begonnen. Voor een live reporter is het tijd om want aanverwante schaakzaken op te pakken.

20:55- De eerste uitslag van de avond is binnen. Ed Oosterlaken speelde een variant die Olivier Huizer niet wist te pareren, waardoor hij snel in de problemen kwam. 

22:15 – We zijn een dik uur en zes uitslagen verder. Ed heeft de plaatselijke schaakbibliotheek al bijna geheel door kunnen nemen en staat vast al weer scherp voor de laatste ronde. Aan de topborden had ik het idee dat Selman niet zo lekker stond tegen Diederick. Bas speelt een saaie variant van wat hij vorige week ook op het bord had. Dat was een zeer spectaculaire partij die ik ter algemeen vermaak graag met u deel: 

22:41 – Mijn ronde alarm gaat af. Dit is het geheime moment waarop winnaars een rondeprijs kunnen winnen. De laatste partij die is ingeleverd is van 22:37. Alles behalve een volgende eindigende partij om 22:45 gaat mij geen problemen opleveren. Laat ik alvast vaststellen dat je beter eerder dan later klaar kan zijn. Hierbij. Dan hoef ik dat zo meteen niet achteraf te verzinnen.

22:44 – En jawel, er wordt op de valreep nog een uitslagenbriefje ingevuld. En de fles wijn gaat naar…. oh-oh… dat wordt improviseren. We mogen natuurlijk geen drank verstrekken aan mensen onder de 18. We zullen Li-Ou Hu belonen met consumptiebonnen in plaats van de Chardonnay die voor deze gelegenheid klaar stond. 

23:00 – Aan bord 1 besluiten de heren tot een remise. Het bord staat vol met stukken, voor een simpele buitenstaander als ik geen touw aan vast te knopen. Maar, om met “Dit was het nieuws” te spreken: “Gelukkig hebben we de foto’s nog…”. Tijd om die partij eens in te voeren en te achterhalen wat zij zien wat ik niet zie. 
Overigens wordt aan borden 2 en 3 nog stevig gevochten. Bas heeft een pionnetje meer op de damevleugel, maar Samuel voor de toekomst een loperpaar. Jelle een pion minder, maar lijkt ook actiever te staan en ook hier is “dynamisch evenwicht” en kansen voor beide zijde van toepassing denk ik. 

23:30 – Ook Jelle en Gerben spelen remise. Jelle lijkt een pion terug te kunnen winnen en heeft zelf een verre vrijpion. Met de stukken die op het bord staan ziet het er inderdaad behoorlijk remise-achtig uit. Bas en Samuel zitten beide onder de vijf minuten, met wat tactische grappen op het bord.

00:11 – Bas Janssen wint uiteindelijk, waar daarvoor de stelling compleet gelijk was. Het beloofd volgende week een zeer interessante laatste ronde te worden. Hopelijk kan ik later nog meer partijen of fragmenten toevoegen. Voor nu: we hadden al uit het pand moeten zijn. De tafels zijn weer opgeruimd, op naar huis.