OKW 2018 gewonnen door Selman Ercan

SelmanWintOKWHet beloofde een spannende laatste ronde te worden. Er waren drie spelers met 5 punten, en daarachter nog drie met 4,5 punt die ook op de loer lagen mochten de bovenste drie allemaal remise spelen. 

Het was Selman die de druk opvoerde. Rudolf Kat probeerde iets uit in de opening wat verkeerd uitpakte. Selman had diverse voordelen, ruimte, loperpaar en wist dit te converteren naar een soort technische winst. Door deze overwinning wisten de heren aan bord 1 wat ze te doen stond. Bas leek continu de beste papieren te hebben. Het materiaal was de hele partij gelijk, maar hij stond actiever en bepaalde grotendeels het verloop. Diederick verdedigde taai en tegen twaalf uur was dit de enige partij die nog bezig was. In beider tijdnood stond een pionneneindspel op het bord waar Bas de betere structuur leek te hebben, maar er was geen doorkomen aan en de heren berustten in remise.

Selman Ercan is hierdoor de winnaar geworden en mag zich Open Kampioen van Woerden 2018 noemen. Een geweldige start voor de man die dit seizoen voor het eerst bij Woerden speelde. In het begin van het seizoen waren zijn resultaten nog wat minder, maar aan het eind werkte hij zich op naar de derde plek op de ranglijst. Met dit mooie resultaat sluit hij zijn seizoen in stijl af, wat veelbelovend is voor volgend jaar!

Naast de kampioen waren er nog meer prijzen te verdelen. Er eindigden drie spelers op een half punt achterstand. Met behulp van weerstandspunten werd de volgorde in de eindrangschikking bepaald: 2e werd Diederick Casteleijn, de 3e plek was voor Bas Jansen en net buiten het podium (maar wel op de foto) werd Ed Oosterlaken 4e. 

Ratingprijzen waren er ook. De ratingprijs tot 1700 ging naar de zeer stabiel spelende Theo Huijzer. Hij eindigde op de 12e plek met 4,5 punt en is 1 van de 3 personen die in zeven partijen niet 1 keer verloor! (dat er niet van hem te winnen viel heb ik helaas ook persoonlijk ondervonden…)

De 2e ratingprijs ging naar de beste speler tot 1500. Als je met een rating van 1293 in de laatste ronde nog aan bord 7 zit te schaken, dan heb je volgens mij een dijk van een toernooi gespeeld. De boekenbon was Peter Rijsdijk dan ook van harte gegund. Als Peter zo doorgaat zien we hem waarschijnlijk niet meer terug onder de 1500 volgend jaar.

We sloten met dit toernooi een mooi seizoen af en hopen ook volgend jaar zoveel ‘spelers van buiten’ te mogen verwelkomen. En, in verband met een verhuizing van speellocatie, kan iedereen nog wel een geïnteresseerde schaakvriend(in) meenemen omdat we dan nog meer spelers kwijt kunnen dan het toch ook al zeer positieve aantal deelnemers van dit jaar. Graag tot ziens!