Iozefina Paulet kampioen van Nederland

Iozefina Paulet

Jan Werle is onze jeugdtrainer, maar het is algemeen bekend dat zijn vriendin Iozefina ook erg actief is bij onze jeugdafdeling. En we zijn natuurlijk heel blij met haar enthousiasme in inzet! En op dit moment zijn we extra trots, omdat ze vandaag Nederlands kampioen is geworden!

In de eerste ronde versloeg ze Rosa Ratsma uit Zeist en zal gedacht hebben dat ze zich van een belangrijke concurrente had ontdaan. Vijf ronden later bleek Rosa het onmogelijke te hebben waargemaakt – ze had alle partijen gewonnen en stond met 5 uit 6 weer gelijk met Iozefina die onderweg twee halfjes had moeten afgeven. Het werd dus een spannende slotronde.
Iozefina had zwart tegen Van Weersel en won na lange strijd. Ratsma speelde met wit tegen Machteld van Foreest. In een gelijke stelling en in de wetenschap dat Iozefina had gewonnen probeerde Ratsma lang ijzer met handen te breken, en moest dat uiteindelijk met een nederlaag bekopen. Iozefina werd dus kampioen met 6 uit 7, een knappe prestatie van de Woerdense!

[nb: Een gedeelte van de tekst en de foto zijn “geleend” van schaken.nl]