Woerden 1 verliest van Magnus

Het team van Magnus Leidsche Rijn is de Januskop in onze KNSB groep 4C. Een paar zeer sterke oudere spelers, aangevuld met veel minder sterke jeugdspelers. In de eerste ronde had De Rode Loper daar op ingespeeld door wat zwakkere spelers op zelfmoordmissie naar de hoogste borden te zenden, zodat de sterke speler konden huishouden tegen het jeugdige talent. “Dat gaat ons geen tweede keer gebeuren”, dachten ze in Leidsche Rijn. De 2 sterkste spelers werden op bord 3 en 4 neergezet.

En daar zaten Ed Oosterlaken en Jim Reed. Ze verkochten hun huid duur, maar beiden kwamen er uiteindelijk toch niet zonder kleerscheuren af. Jim kon te weinig activiteit voor zijn pion blijven genereren en Ed raakte in een iets latere fase gewoon een pion kwijt. Op bord 2 had Jelle een aanmerkelijk zwakkere tegenstander getroffen. Jelle nam wat risico’s en werd daarvoor beloond met 2 lopers die door de stelling heen sneden. De slotcombinatie die tot mat leidde mag zo in de stappenmethode opgenomen worden. Selman had nog wel een geduchte tegenstander op bord 1. De partij zat vol met genomen en gemiste kansjes. Toen eenmaal het eindspel werd bereikt, toonde Selman prachtig aan hoe een loper een paard kan domineren, vooral als er nog pionnen aan beide vleugels van het bord over zijn. Het werd een prachtig punt.

Daarmee haalde Woerden 2 uit 4 op de eerste vier borden. Een prima prestatie. Met een gemiddeld rating verschil van 200 punten in ons voordeel op de laatste 4 borden zouden het dus wel goed komen met de einduitslag, zou je zeggen. Maar hier hadden we buiten het jeugdige elan van de laatste borden van Magnus gerekend. Woerden behaalde daar een dramatische score van 1 uit 4.

Zowel Hans en Mark grabbelde een pion. Hans gaf daar veel, te veel, ontwikkeling voor op. Mark kreeg een koningsaanval over zich heen waar de gemiddelde jeugdspeler wel raad mee weet. Zelf wist ik nog een punt te scoren door de aanval precies op het juiste moment over te nemen. De offers van Bas Jansen waren iets te frivool om effect te sorteren. Ook dat punt ging verloren.

Zo werd Woerden 1 terug verwezen naar de middenmoot. Maar het seizoen is nog lang….