KNSB team Woerden 1 wint met de hakken over de sloot.

Op papier was het KNSB team Woerden 1 vele malen sterker dan Almere 2, maar daar was tijdens de thuiswedstrijd op de zaterdag middag weinig van te merken. 

Laten we met de uitzonderingen beginnen. Sten had door middel van een thematisch kwaliteitsoffer de pionnen structuur van zijn tegenstander onherstelbaar versplinterd. Daarna legde hij zich toe op het een voor een binnen hengelen van de hulpeloze slachtoffertjes. Ondergetekende liet een fraai staaltje afbraakschaak zien en wikkelde bijna regelrecht af naar een gewonnen toren- en later pionnen-eindspel. Jelle liet zijn tegenstander een stormaanval uitvoeren om die vervolgens meedogenloos uiteen te slaan. In het eindspel kon de toren van zijn tegenstander op a1 niet meer dan hulpeloos toekijken.

Op een aantal andere borden was het kommer en kwel. De stukken van Bas stonden na 10 zetten slechter dan in de beginstelling. Dat is daarna ook niet meer goed gekomen. Ed was een kwaliteit kwijt geraakt (waar hebben we dat eerder gelezen). Marcel van Oort dacht een stuk te kunnen winnen, maar dat ging door een mooie truc van zijn tegenstander niet door. Hij eindigde met een pion minder. Selman had nog een redelijke stelling, maar geen plan en verbruikte daardoor zeeën van tijd. Van deze vier wist alleen Ed (alweer) een remise uit het vuur te slepen. De partijen van Selman, Bas en Marcel gingen allemaal verloren.

Met een 3,5-3,5 stand was het weer eens “alle ballen op Rolinde”. Met een pion minder moest er toch op zijn minst een remise uit gesleept worden. Het nummer van Queen en David Bowie galmde door mijn hoofd, maar van enige druk liet Rolinde weinig blijken. Gelukkig stonden er nog dames op het bord. Ondergetekende weet wat dat betekent in tijdnood tegen ons aanstormende talent. Daar kwam haar tegenstander ook achter. Hij verloop eerst twee stukken tegen een toren en even later een uiterst belangrijke pion. Toen was het pleit snel beslecht. Rolinde voelde goed aan waar de prioriteit lag en stuurde met de express post een pion naar voren die niet meer te stoppen bleek.

Woerden 1 komt dus met een 4,5 – 3,5 overwinning met de schrik vrij.

Zie ook: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/10284

Geef een reactie