Het pareltje van Leidsche Rijn

Gelukkig kwamen we Polle tegen toen we door het Leidsche Rijn college dwaalden. Hij leidde ons door het doolhof naar het leslokaal waar werd gespeeld. Van Magnus Leidsche Rijn was IM Dharma Tjiam aanwezig, maar verder was het team iets verzwakt. Woerden 1 was in vol ornaat aangetreden.

De partij van Rolinde tegen Steven Ramdien ging aanvankelijk niet volgens plan. Ze werd verrast in de opening en reageerde daar verkeerd op. Daardoor ging er een pion verloren en kon zwart gelijk afwikkelen naar een eindspel. Rolinde herpakte zich geweldig en speelde het eindspel voorbeeldig. Binnen enkele zetten had ze haar tegenstander helemaal in de tang en liet niet meer los. In de tweede fase besliste de a -pion de partij. Die was niet meer te houden. 

Bessel Bakker speelde tegen mij een gambiet, maar vervolgde daarna niet in gambiet stijl. Hij bleef daardoor een pion achter. De partij kabbelde wat door en nadat ik een tweede pion had gewonnen gaf Bessel op.

Marcel van Oort was een beetje fortuinlijk in de opening tegen Ryan Ramdien. Ryan zag een kleine combinatie over het hoofd die hem een pion had kunnen opleveren. Daarna won Marcel zelf een pion. De partij leek afgelopen totdat Marcel een vorkje over het hoofd zag, dat hem een kwaliteit kostte. Met een penning tegen een toren wist Marcel alsnog de winst naar zich toe te trekken. Voorwaar een partij met wisselende kansen.

Ed speelde tegen Polle Arendonk, ook jeugdlid bij Woerden. Ed belaagde de koningsstelling met een dame een toren, waardoor Polle wat verzwakkingen toe moest laten. Het leverde Ed een pion op. Daarna werd er aan de lopende band afgeruild. Er restte een toren eindspel waarin Ed nog een pion mee grabbelde en daarmee was het pleit beslecht.

Ook Selman won vrij gemakkelijk een pion. Tegen Tom van Egmond legde hij zoveel druk op een pion, dat verdedigen uiteindelijk niet meer mogelijk bleek. Selman gaf zijn tegenstander geen kans. Hij won nog een pion en daarmee de partij.

Selman gaat dit voordeel niet weer weggeven.

Jelle speelde aanvankelijk een fraaie partij tegen Jasper Bonenkamp. Hij won zelfs een pion en bleef aanval houden. Maar in de aanval, daar stokt het de laatste tijd nog wel eens bij Jelle. Ergens wordt de juiste voortzetting gemist en dan blijken in de eigen stelling wat zwaktes achter te zijn gelaten. Jasper maakte daar fraai gebruik van en uiteindelijk kwam er een toren eindspel op het bord waarin Jelle zelfs een pion achter stond. Jelle wist dat niet te houden.

Jelle ziet hier het tij keren.

Bas had de raad van zijn teamgenoten ter harte genomen. Start de gallery play nu eens een keer nadat je zelf hebt gerokeerd in plaats vanaf zet één. Daar knapte het spel van Bas enorm van op. Hij had binnen de kortste keren een een prachtige aanvals stelling op het bord. tegen de open witte koning combineerde Bas zijn tegenstander er daarna vanaf.

Sten legde Dharma Tjiam het vuur aan de schenen met een furieuze koningsaanval die we zo goed van hem kennen. Na wel drie kwartier nadenken kwam Dharma tot de conclusie dat er wat verkeerd was gegaan en dat hij een kwaliteit moest offeren, al hielp zelfs dat niet de aanval geheel te doen stokken.

Sten denkt: hoe ga jij je hier nog uit redden?

Er volgden wat ontwikkelingen die uw verslaggever enigszins zijn ontgaan, maar waarin Sten een paar goede kansen heeft laten liggen. Daar zijn wij blij om, want daardoor kwam de beginstelling van het pareltje van Leidsche Rijn op het bord.

Wit heeft hier een enorm solide stelling en kan niet meer verliezen. Maar kan wit hier nog winnen? Hoe kan wit de paarden activeren zonder dat de toren als een wolf in een kippenhok door de witte pionnenstelling heen raast?

De foto bij de bovenstaande stelling

Met heel veel kleine zetjes en kleine dreiginkjes wint Sten stukje bij beetje zijn koning en paarden vooruit te dirigeren. Ondertussen staan zijn 7 kompanen ademloos toe te kijken. Uiteindelijk pakt Sten de koe bij de horens en start een serie zetten waarbij hij de bruggen achter zich verbrandt. Nu moet de aanval met de a-pion doorslaan, anders gaar zwart nog op de koningsvleugel winnen ook.

Dharma staat op het punt met f6 all-in te spelen.

De opmars van de a-pion blijkt niet te stuiten. Sten zet een fraaie scalp op zijn naam.

Daarmee wint Woerden met maar liefst 7-1 van Magnus Leidsche Rijn. Zie ook: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/10287

Geef een reactie