Woerden wint met (6-2) 7-1 van Spijkenisse 2

“Het zou erg prettig zijn als we, net als afgelopen dinsdag, snel met 2-0 voorstaan. Dat speelt een stuk makkelijker.” Zo filosofeerde onze antropoloog in de auto op weg naar Spijkenisse. Het werd tijd dat Woerden 1 eens wat punten zou gaan halen in de KNSB competitie.

Jacco lijkt de juiste stijl gevonden te hebben. Hij rolde langzaam zijn tegenstander op met een stel pionnen op de damevleugel die stuk voor stuk twee maal zo groot leken als die van de tegenstander. Jacco kon daardoor als eerste een punt noteren.

We kunnen heel ingewikkeld doen over de partij van Bas. Over dat hij zijn stelling ietwat had verzwakt. Over dat hij twee geïsoleerde pionnen had. Maar waar het echt om gong was dat zijn tegenstander de dame in een aftrek-schaak plaatste waar Bas gretig gebruik van maakte.

Zo had Jelle zijn gedroomde start van de middag. Ondertussen rolde zijn tegenstander rolde de hele dame vleugel op. Aan het eind van deze actie was daar echter niet veel meer te beleven. Wonderlijk genoeg had juist Jelle ondertussen twee vrij-pionnen weten te creëeren. Hiermee trok hij de partij naar zich toe.

Na de opening had Selman hoegenaamd niets bereikt. Dat gaat een hele lange partij worden, dachten de omstanders, maar de tegenstander had andere ideeën. Hij gaf eerst bij volle bewustzijn een kwaliteit weg en raakte daarna door een fijne zwischenzug ook nog eens een vol stuk kwijt.

Ed verraste zijn WIM met een populair zetje in de opening. Vervolgende moest er door beide spelers naarstig nagedacht worden. Daar had Ed toch net wat meer moeite mee. Hij moest de diagonaal prijsgeven en daarna ging het snel bergafwaarts.

Sten maakte gehakt van zijn tegenstander. Nadat die c6 had gespeeld, speelde Sten toch gewoon Pb5. Nou dan weet je het wel. Sten reageerde vervolgens koelbloedig op allerlei speculatieve offers en haalde het punt gedecideerd binnen.

Kleren maken de man, dacht de tegenstander van Marcel van Oort. Aan de fraaie krijtstreepjes pak lag het niet. Op het bord zag het er wat minder strak uit. Hij verloor niet alleen een pion. Ook zijn stelling zag er wat verfomfaaid uit. Het leverde Marcel een punt op.

Nadat iedereen al uitgebreid aan de versnaperingen was begonnen, deed Marcel Schröer nog verwoede pogingen een toreneindspel met 4 tegen 3 te winnen. in de buurt van zet 100 slaagde hij er inderdaad in een gewonnen stelling te bereiken. In een klein moment van onoplettendheid op zet 101 gaf Marcel echter niet alleen het voordeel weg. Hij stond pardoes verloren.

Hiermee behaalde Woerden 1 een overtuigende 6-2 overwinning op Spijkenisse 2. 

Maar de match had nog een klein staartje. Later bleek dat de WIM op bord 2 van Spijkenisse niet speelgerechtigd was. Daardoor werd de stand alsnog 7-1.

Zie https://knsb.netstand.nl/pairings/view/12334

Geef een reactie