Koploper met een reden

Afgelopen vrijdag was Woerden 2 te gast in Soest. Soest was van te voren al torenhoog favoriet, ze hebben namelijk twee spelers met 2100+ en dat is ongehoord in de eerste klasse, maar 1 was afwezig dus wij gingen voor een verassing!

We gaan langzaam oplopen met de ratings van de tegenstander. Wij beginnen dan met Woerden bij Willem Vink. Die mocht met wit en kreeg voor Woerdenaren een bekende stelling op het bord die je alleen ziet tegen Willem. De tegenstander wist er niet zo veel raad mee, want hij was binnen de kortste keren een kwaliteit kwijt, maar de stukken stonden onhandig. Dus de tegenstander had een goede tegenaanval, Willem wilde zelf ook gaan aanvallen. Het eindigde met een anticlimax, want het werd opeens eeuwig schaak.

Bij de partij van Henk Dankers was het lang schuiven, maar op het einde kregen wij een pionneneindspel te zien. Bijde kanten hadden 5 pionnen, maar Henk had er 1 die helemaal vrij liep. Het bleek echter eerder een zwakte te zijn dan een sterk punt. Pionnen eindspelen zijn vaak gewonnen voor een van de kanten en dat viel deze keer de kant op van Soest.

Ad Goes kwam een bekende tegen en ze hadden er allebij zin in. Zo begon het al met een opmerking als ‘doe de groeten aan Sten, als ik hem nog zie na deze partij.’ De toon was dus gezet en ze gingen beginnen. Het was gelijk scherp, maar helaas had Ad al zijn pionnen op a, b, c, g en h. Dus helemaal niks in het centrum. Soest had ze daar wel, dus het ging helaas mis.

We gaan nu naar onze 3 invallers, daarbij beginnen we met Jory. Hij kreeg zijn eigen opening op het bord, alleen zat hij aan de onwennige kant van het bord. Hij wilde een vervelend systeem kiezen voor de tegenstander, maar hij haalde er 2 door elkaar en de tegenstander wist er wel raad mee en op het einde liep er zo een pion door naar b8.

Pia kreeg een krankzinnige stelling op het bord. Overal schaakjes en koningen die het niet naar hun zin hadden. Na lange berekeningen bleek de koning uit Soest wel veilig te staan op f3 zonder andere stukken om zich heen. De koning op f8 had het een stukje minder prettig. Dus die moet zich overgeven.

Als laatste van de invallers hebben wij de ‘opperinvaller’ van Woerden 2. Hij valt zo vaak in dat hij zelfs teamcaptain was deze avond. Wij hebben nu ook 3 spelers altijd aanwezig en dat is het erelid Henk Dankers, de schrijver van het verslag en de ‘invaller’ Henk de Heer. Hij deed het weer goed deze avond, zo goed dat zijn tegenstander het niet eens door had. Hij kreeg een theoretische variant op het bord (Misschien wel de Najdorf weerlegd) en de tegenstander schok zich wakker met een stuk minder. Hij was te laat wakker en Henk won de partij.

Ik mocht op bord 2 tegen een 1945, na de hele heenrit in paniek 1.c4 voorbereiden bleek ik een andere tegenstander te hebben dan gedacht. Waarna de captain (meneer de Heer) terecht zei ‘je kan maar beter stoppen met die rotzooi van chessable, als je het toch niet op het bord krijgt’. Ik stond best wel verdrongen en mijn tegenstander stond zo goed dat hij een vol paard offerde op f6, maar die mocht ik niet pakken. Dus maar een andere zet gedaan, die een pion won. Daarmee naar het eindspel. Nadat mijn tegenstander een zet deed vargat hij de klok en die liet ik maar lopen. Dus zo was zijn tijd om tewijl ik aan zet was.

Rolinde had de grootste uitdaging van de avond. Ze mocht tegen de heer G.M Muis. Het zit al in de naam dat het geen makkelijke partij werd. Rolinde kreeg een stelling op het bord waarin ze zich niet zo heel erg thuis in voelt, maar misschien wel gevoel voor had. Haar tegenstander had het zwaar en zijn koning ook, zo is zijn koning na een korte rokade naar h8 gegaan om vervolgens terug te gaan naar f8. Helaas kreeg Rolinde last van tijdsdruk en mocht haar tegenstander blij zijn met een vol punt.

Dus we kwamen tot de 2,5 tegen de koploper.

https://sosc.netstand.nl/pairings/view/7282

Geef een reactie