Woerden wint de dubbel

Na de zwaar bevochten overwinningen op OZU en Doorn-Driebergen in de SGS beker competitie, volgde op 31 mei de finale tegen de verrassende finalist De Rode Loper. Op papier was Woerden duidelijk favoriet, maar dat was En Passant ook, en dat team werd door DRL in de halve finale verslagen.

foto: Henk van Lingen

Selman Ercan hield met wit Jan Prins op bord 1 in een ijzeren greep. Het hielp Jan niet dat hij Db6 speelde om op b2 te slaan en daar helemaal niet bleek te kunnen slaan. Selman won een centrumpion zonder dat er ook maar iets van de greep op de stelling verloren ging. Jan stond aanhoudend met de rug tegen de muur en toen hij zelfs een dame verloor, vond hij het genoeg.

Sten Goes speelde met zwart een enorm scherpe partij tegen Martijn Eefting, die het pinksterweekend in Maastricht had laten zijn dat hij de man in vorm is. Martijn vloog Sten direct naar de keel. Zonder zijn eigen koning in veiligheid te brengen, stormde hij met al zijn pionnen naar de zwarte koning. Sten hield het hoofd koel. Hij wist alle dreigingen te pareren en ondertussen in het centrum hard terug te slaan. Toen Martijn uiteindelijk lang rokeerde was het al te laat. Zijn koning werd mat gezet.

foto: Henk van Lingen

Ed Oosterlaken speelde eindelijk eens met wit tegen Hendrik Aldenberg. Dat beviel een stuk beter dan zijn eerdere partijen met zwart. Ed hield de damevleugel volledig onder controle en verhoogde stukje bij beetje de druk in het centrum. Hendrik grabbelde dan maar een pion op de damevleugel mee, maar ondertussen werd zijn koningsstelling compleet uiteen gereten. Toen Hendrik een vol stuk verloor, vond hij het genoeg.

Marcel Schröer vocht met zwart tegen Thom Zwamborn een theoretisch duel van een eerdere ontmoeting uit. Marcel wandelde daarin nog het langst op een bekend pad en wist daardoor met voordeel uit de opening te komen. Het leidde tot een extra pion waar wit niet veel tegenover kon stellen. Thom probeerde nog wel een aanval op de koningsstelling, maar kwam daardoor zelf onder vuur te liggen en moest opgeven.

foto: henk van Lingen

Woerden wint daarmee de SGS beker 2022 / 2023. Samen met het kampioenschap, dat de vrijdag ervoor behaald werd, is hiermee de dubbel binnen. Een mijlpaal die nog niet eerder in het bestaan van de club werd behaald.

Voor de details, zie: https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8286

Geef een reactie