Vliegende start Woerden 1 in de SOS.

Het is een leuk team, Moira Domtoren 2. Vorig jaar zijn ze uit de 1e klasse gepromoveerd en riepen toen vol bravoure dat ze de teams in de hoofdklasse wel een een poepie zouden laten ruiken. Met name Moira Domtoren 1. Deze eerste ronde werden ze gelijk getest door de titelhouder in de HKB, Woerden 1.

Woerden 1 was op papier aanzienlijk sterker. Naarmate de avond vorderde bleek dat ook op het hout. Selman Ercan, Olger van Donk, Hans van Steijn en Olivier Huizer speelden allemaal een overtuigende partij met wit. Die van Olivier was nog het lekkerst. Hij offreerde Mark de Graaf een klassiek Grieks geschenk, dat met een lang gezicht werd aangenomen, om daarna korte metten te maken met de koningsstelling van zijn tegenstander. Hans, Selman en Olger voerden allemaal de druk op de damevleugel lekker op en kwamen daardoor al vroeg in het middenspel een pionnetje voor. Bij Olger was dit nog het meest complex, omdat Rico van der Pol in eerste instantie een pionnetje mee grabbelde en daarna met zijn hele ziel en zaligheid aan bleef hangen. Klaas Ouwens werd door Selman net zo kansloos van het bord geschoven als Erwin de Kleijn door Hans.

(foto: henk de Heer)

Met zwart is er gewoonlijk meer voor nodig om het punt binnen te harken. Max Valkenburg ging furieus van start tegen Marcel Schroer met een stuk offer, dat weliswaar niet geheel correct is, maar toon dat maar eens aan achter het bord. Marcel moest wat inventieve verdedigingen vinden om de boel bij elkaar te houden, met behoud van het materieel voordeel. Nadere inspectie met de engine leert ons, dat zwart nooit in de problemen geweest, maar met een tikkende klok naast je zag het er toch heel gevaarlijk uit. Bas Verberne was niet zo tevreden over het openingsresultaat tegen Gerard de Graaf en moest nauwkeurig spelen om niet in het nadeel te komen. Stukje bij beetje wist hij zijn stelling echter te verbeteren tot het punt opgetekend kon worden. Jacco had weinig openingsproblemen tegen Gavin Wallace en had lange tijd een gelijke stelling. Toen de tijd begon te dringen kwamen kleine taktiekjes tevoorschijn waar Jacco mooi van profiteerde.

Sten Goes en Edwin Tol vechten door tot het bittere eind.

Er stond inmiddels 7-0 op het bord. Op bord 1 vochten Sten Goes en Edwin Tol tot aan het gaatje. Sten had wellicht een klein voordeeltje, maar wist daar uiteindelijk niets mee te bereiken. Zo redde Edwin de eer van Moira en werd de stand 7,5-0,5 voor Woerden.

Voor details zie: https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8368

Geef een reactie