Rare jongens

Rare jongens, die Romeinen.

Komend vanuit de vestingstad Woerden werd de lange, barre tocht naar het zuiden des lands ingezet. Donker, koud, guur weer, lange donkere stille wegen. Genoeg tijd voor overdenkingen. Wij Woerdenaren proberen ons als laatste ankerpunt van verzet te handhaven in de SOS klasse 1D, maar dat is tot nu toe een zware missie gebleken. Deze avond was de misse Tricht te veroveren. Tricht? Of all places. SV Rivierenland blijkt verhuist, en Tricht blijkt net iets makkelijker aan te rijden dan Buren.

Gelukkig geen Maas-tricht, dacht ik nog. Hmm, tricht, trecht, dat moet toch haast iets betekenen in die plaatsnamen? Net zoals met partijen zoek ik soms achteraf iets op, om te proberen er wijzer van te worden. In dit geval kan ik meedelen dat het meest logische was geweest om de plaats bijvoorbeeld Lingetricht te noemen. De naam Tricht is afgeleid van ‘Trajectum’, dat ‘doorwaadbare (oversteek)plaats’ betekent (vergelijk Utrecht en Maastricht). Haastrecht, door ik u denken? De naam Haastrecht zou verwijzen naar “kreek van de havik” of naar de persoonsnaam “haveke” gecombineerd met “drecht” (veer/vaarwater). Drecht, tricht, trecht, één pot nat blijkbaar, in mijn ogen vreemd dat je niet duidt welke tricht het is, toch? Maar, genoeg etymologie.

Mijn reis. En dan de combinatie met de titel. Stel je voor: je rijdt over een donker weggetje en ziet een plaatsnaambordje: “Buurmalsen”. De tomtom geeft aan dat ik over 70 meter naar rechts moet, ik sla daar af en nog voor ik kan bedenken dat ik nooit van Buurmalsen heb gehoord en hoe die plaatsnaam in elkaar steekt, kom ik daar het bordje “Einde Buurmalsen” al tegen. Letterlijk nog geen honderd meter van het vorige bord. Tijdens mijn overdenkingen dat het me toch een partij administratieve rompslomp moet geven om dorpen te creëren die zo klein zijn, rij ik bijna zonder het te merken op het volgende plaatsnaambordje af. En hier wordt het nog gekker. Welkom in Tricht. Ik was er bijna en moest echt even stil gaan staan om te geloven wat ik zag. Een plaatsnaambord “Tricht”, “Einde Tricht” en daarna nog een bord “Tricht”, binnen 100 meter. Ze lijken hier niet weten wat ze willen. Drie huizen in het eerste deel, dan eindigt het dorp, dan volgt een oversteek van een weg die men blijkbaar niet bij Tricht wil of mag onderbrengen. Na die weg begint de plaats Tricht dan weer. Alsof ze de doden op het kruispunt niet bij de tellingen van het dorp willen hebben. (zie Google maps als je me niet gelooft)

Aangekomen bij het gezellige dorpshuis, waar je in de foyer kon meegenieten van verhalen uit de oude doos in een presentatie over de lokale families, bleek de energiecrisis hier niet toegeslagen. Wat een hitte in het speellokaal! Om nogmaals te onderstrepen dat die mensen hier niet weten wat ze willen: tegenover mij twee mannen. Eén in een polo’tje met korte mouwen, de ander houdt zijn jas de hele avond aan.

Rare jongens, die Trichtenaren. Maar… hunnie kennen wel beter schaken dan wij.

sv Rivierenland 1RatingWoerden 2RatingRonde 5
Spies, H. (Henk)0Huizer, O.C. (Olivier)17711 – 0
Zoete, R.A. (Roelant)1876Pieterse, M. (Mark)18011 – 0
Kruimer, W.H.J. (Wim)1792Klaassen, C.A.J. (Chris)17071 – 0
Egmond van, J. (Joost)1583Oort van, M. (Marcel)16971 – 0
Veldmeijer, W.F. (Freek)1595Koot, G.C.A. (Jory)16161 – 0
Driessen, B.H.G.M. (Ben)1613Sprong, P. (Pia)16180 – 1
Brandsma, P. (Peter)1533Vink, W. (Willem)15560 – 1
Hoof van, A. (Arno)1355Veelenturf, W.J. (Wim)1503½ – ½
Gemiddelde Rating:1621Gemiddelde Rating:16595½-2½

Nagekomen bericht:

Al onze pijlen 

waren gericht op Tricht

helaas zijn wij wederom gezwicht

door menig zwaargewicht

pootje gelicht

doofde die avond in Tricht

het licht

Wedstrijd verloren

deur weer stevig dicht.

(M.Pieterse)

Geef een reactie