HMC Den Bosch 2 – Woerden 1

Bord 1 

De tegenstander van Marcel Schröer had zich ziek afgemeld. Matthijs Dijkstra had, heel sportief, ons daar al vooraf op gewezen. Maar als teamleider ga je dan toch gewoon mee voor de sfeer en het verslag. Ik kan u vertellen, voor de ontspanning kun je beter achter het bord zitten. Dan heb je geen tijd om je zorgen te maken over de taferelen die zich op de andere borden afspelen.

Bord 2

Ook het tweede bord leek half opgegeven door HMC Den Bosch 2. Daar ontmoette Sten Goes met zwart de op papier zwakste speler van de tegenstander, Henk Burg. Ja, inderdaad, de vader van. Dat was lang een gelijk opgaande strijd. Beide spelers speelden omzichtig en vermeden hun stelling te verzwakken.

Bord 3

Sofia Moskalets mocht met wit aantreden tegen de sterkste speler van HMC, Frits Obers. In een scherpe opening ging Sofia de theoretische varianten uit de weg. Ze offerde vervolgens twee pionnen voor een koningsaanval. De vraag was of de aanval sterk genoeg was. Even later waren de twee pionnen weer terug en ging de aanval nog door. Dat was ook nodig want in het centrum had Frits een machtig pionnen centrum.

Bord 4

Ook Selman had een pittige tegenstander. Met zwart speelde hij tegen Jeroen van den Bersselaar. De werd een taaie theoretisch partij, die uitmondde in een stelling waarin Selman twee hangende pionnen had. De tijd zou leren of het zwakke of sterke pionnen waren.

Bord 5

Rolinde den Heijer had met wit Gert den Rooij op het menu staan. Ook dat zou een zware strijd worden. De stelling bleef lange tijd gesloten en het werd dus een kwestie van langzaan manoeuvreren. Althans, dat was zo in het begin. Een tijdje later was de vlam in de pan geslagen. Gert had een trategisch superieure stelling. Hij had alleen één probleem. Zijn koning stond open bloot op het bord. Gert wist echter de stelling behoorlijk op slot te gooien en het begon er lastig uit te zien voor Rolinde.

Bord 6

Tom Verhoeven was de tegenstander van Bas Jansen. Bas jansen met zwart. Wit deed een serie onbeduidende zetjes, maar leek daar wel langzaam maar zeker de zwarte stukken naar achteren te drukken. Maar Bas hield goed stand en hield voldoende flexibiliteit in zijn stelling.

Bord 7

Ed Oosterlaken speelde met wit tegen het enorme talent Hrdya Dinanath. Daar zat wel een jaar of 50 leeftijdverschil in. Opletten voor tactiek dus. Dat deed Ed en was in staat langzaam maar zeker een minoriteit aanval op de damevleugel op gang te krijgen.

Bord 8

Jacco Lind speelde met zwart tegen invaller Wim van Oostrum. Kennen wij die man niet ergens van? Jazeker! Die hebben we al vaak ontmoet als teamleider van ZZC, tegenwoordig Bommelerwaard. Jacco kreeg al snel een prettige stelling op het bord met spel tegen een isolani. Jacco bracht wat kleine tactiek in de stelling, maar Wim verdedigde nauwkeurig.

En na een uur of 3 spelen vallen er een aantal stelling onze kant op. 

Jacco wint een kwaliteit. Onder druk geeft zijn tegenstander ook nog eens twee stukken tegen een toren weg en geeft vervolgens op.

Sten wint een pion zonder ook maar enige controle over de stelling uit handen te geven. Sterker nog, de witte stukken vechten met de rug tegen de onderste rij en Sten wint eenvoudig.

Rolinde offerde een stuk voor twee pionnen en daarna valt alle tactiek haar kant op. Haar aanval was al enige tijd bezig toen de volgende stelling op het bord kwam. Een mat in 6 kondigde zich aan.

Wit aan zet: mat in 6

De druk van Sofia op g7 stapelt zich op en ze breekt door de zwarte verdediging heen. Frits probeert het tij nog te keren met een kwaliteitsoffer, maar het is allemaal vergeefs. Zijn koningsstelling wordt opgerold.

Een 5-0 tussenstand, daar is het als niet neutrale toeschouwer lekker mee rond lopen. Toch bleef het geen rozengeur en maneschijn. 

Selman had een kwaliteit gewonnen en maakte zich op om het punt langzaam binnen te hengelen. Dat liep helemaal mis. De witte stukken verzamelden zich om zijn koning en Selman kwam in een verloren eindspel terecht. 

Ed Oosterlaken liet zich een beetje de kaas van het brood eten door zijn hongerige tien-jarige tegenstander. Het ging bijna mis en Ed was blij dat hij met remise weg kwam. 

Bas Jansen voelde zich de hele middag al niet erg prettig in zijn stelling. Hij offerde een kwaliteit voor wat activiteit, maar dat hielp allemaal niet. Hij moest zelfs een stuk geven. Daarna ging Bas wanhopig het eindspel in. Zijn tegenstander voerde zijn zetten verveeld uit. Voor Bas werd het nog een lange martelgang voordat hij de koning omlegde.

Woerden won daarmee met 5-5-2,5 van HMC Den Bosch 2. Voor details zie: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/14814

Geef een reactie