Woerden vermorzelt Amsterdam Berserkers

Van wikipedia

Berserkers waren Vikingkrijgers die zich opwonden tot een staat van extase; in deze staat waren ze formidabele krijgers en schijnbaar ongevoelig voor pijn. Zie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Berserker

En voor de schakers die niet bekend zijn met wat er allemaal op lichess te doen is: 

When a player clicks the Berserk button at the beginning of the game, they lose half of their clock time, but the win is worth one extra tournament point. Going Berserk in time controls with an increment also cancels the increment. (1+2 is an exception, it gives 1+0) Berserk is not available for games with zero initial time (0+1, 0+2). Berserk only grants an extra point if you play at least 7 moves in the game.

Enig zelfvertrouwen kon onze tegenstanders “Amsterdam Berserkers” niet ontzegt worden. 

Daar was in de derde ronde van de KNSB beker tegen Woerden dan ook gegronde reden voor. Gemiddeld gaapte er op ieder bord een kloof van zo’n 200 punten in het voordeel van onze Amsterdamse gasten.

De teams (foto: Henk de Heer)

Woerden had zich terdege voorbereid met een negendaagse clinic in Wijk aan Zee door Sten, Selman en Ed. Ook Marcel had de afgelopen weken de GMs aldaar zorgvuldig bestudeerd. Hij had zich met name laten inspireren door Erwin l’Ami, die steeds het maximale uit alle middenspel stellingen haalde.

Selman Ercan offerde met wit tegen Ilias van der Lende in de opening een pion en zette flinke druk op diens damevleugel en het centrum. Met werkelijk onberispelijk spel blies hij vervolgens door het centrum. Toen we een toren op h8 en een koning op f8 zagen staan, voelden we dat het goed zat. Het eerste punt was binnen.

Selman Ercan (foto: Marcel van Oort)

Ed Oosterlaken stond met zwart tegen Bas Haver na wat eerste schermutselingen ook een pion achter. Ter compensatie priemden zijn lopers door het bord. En stevig gevecht om de controle van het bord werd uitgevochten en Ed won die strijd. Toen Bas Haver door zijn vlag ging was zijn stelling al hopeloos.

Ed Oosterlaken (foto: Marcel van Oort)

Sten Goes had met zwart een moeilijke partij tegen Edwyn Mesman. Sten werd overlopen op de damevleugel, maar had wat druk in het centrum. Het zag er niet heel goed uit voor Sten, maar Edwyn vergreep zich in tijdnood en verloor daarmee direct de partij.

Sten Goes (foto: Marcel van Oort)

Marcel Schröer speelde met wit heel rustig tegen Vincent Blom. Die verbruikte veel tijd om tot een actief plan te komen. Het werd een vrij gelijke stelling met veel pionnen en alleen de zware stukken op het bord. In de verwikkelingen die toen volgde wist Vincent, met weinig tijd op de klok, niet altijd het juiste antwoord te vinden. Hij verloor een pion. Het dame eindspel was wellicht gewonnen, misschien ook niet. Hoe dan ook : op zet 72 werd het een vol punt.

Marcel Schröer (foto: Marcel van Oort)

Zo versloeg Woerden zeer verassend Amsterdam Berserkers met maar liiefst 4-0. Opmerkelijk genoeg hadden de Berserker spelers een probleem met een gebrek aan tijd. Je zou toch zeggen dat dat nu juist iets is waar ze wel aan gewend zouden zijn.

Uw verslaggever kan zich niet herinneren dat Woerden ooit eerder de vierde ronde van de KNSB beker heeft bereikt. We kunnen hier dus wel spreken van een voor schaakclub Woerden van een historisch resultaat.

Voor de details zie: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/16542

Geef een reactie