Woerden verslaat Barneveld in de SGS Beker

In de eerste ronde van de SGS beker werd Woerden een vrije doortocht vergund door het zich terug trekkende Zeist. In de tweede ronde stond Barneveld op het programma. Na de controle met de met de Vogelgriep Check App kon de match van start gaan.

Woerden hanteerde een eenvoudige maar doeltreffende strategie. Sten zou zijn tegenstander direct naar de keel vliegen en de overige spelers, Selman, Ed en Marcel moesten dan met degelijk spel de voorsprong consolideren.

Het eerste element van deze opzet slaagde. Kevin van Brummelen waagde het een Pirc op het bord te leggen met een snelle korte rokade. Vroeger kon dat. Dat waren nog eens mooie tijden. Maar met de engines van tegenwoordig blijft er geen spaan over van deze tactiek. Sten ging met een kettingzaag op de koningsstelling en brak alles af wat hem in de weg zat. Het was een partij die aan de poster van The Shining deed denken.

In mijn “waarom speel ik dit eigenlijk nog” variant had ik weer eens helemaal niets bereikt met wit. Geen reden natuurlijk om niet met een klein vuurtje Jasper Rijken gaar te sudderen. Dat lukte. Op een onbewaakt ogenblik ontnam Jasper zijn eigen paard het laatste vluchtveld en kon met een geniepig pionnetje het hulpeloze beestje geruimd worden.

Selman had tegen Jacco Heij met zwart binnen de kortste keren gelijk gemaakt. Tot op een ongelukkig gekozen moment Selman de stelling liet openen, waardoor de witte stukken helemaal tot leven werden gewekt. Dat voordeel gaf zijn onberispelijk spelende tegenstander niet meer uit handen.  

Bruun van de Laar speelde heel rustig in de opening. Dus de voorzet van wit was snel verdwenen. Daarna eerst een wit dubbel pionnetje op de dame vleugel. Iets later ook een dubbel pionnetje op de koningsvleugel terwijl zwart het loperpaar veroverde. Wit gaf door een onhandige toren ruil zwart de tijd om alle stukken optimaal te zetten voor het eindspel. 4 witte pionnen tegen 3 witte op de konings vleugel, en de omgekeerde verhouding op de dame vleugel. De twee dubbel pionnen maakten de witte stelling erg kwetsbaar. Na veel trekken en nog meer duwen, hield zwart een centraal pionnenduo over met een loperpaar tegen twee geïsoleerde pionnen en een loper en paard voor wit. Net toen wit dacht af te wikkelen naar een remise eindspel van paard en pion tegen twee lopers, bleek een van de zwarte pionnen door te lopen, en promoveerde tot dame. (aldus Ed)

Hiermee werd de eindstand 3-1 voor Woerden en bekert Woerden in de 3e ronde vrolijk verder.

Geef een reactie