Woerden 1 zet zege reeks voort tegen Vegtlust

Uit de vroeger geroemde jeugdopleiding heeft Vegtlust een aantal jeugdige spelers over gehouden die nu het 1e team versterken. Enigszins gedwongen door de omstandigheden zette Woerden daar de eigen aanstormende talenten tegenover. Dat beloofde wat.

Jacco ging all-out tegen Wayan Prins. Zijn pionnen stormden naar voren richting de vijandelijke koning. Alle bruggen werden erachter verbrand. Toen de aanval dreigde te stokken gooide Jacco er ook nog eens een toren tegenaan. Het bleek onvoldoende gesteund door scherpe berekening. Na 1,5 uur spelen was de stelling van Jacco veranderd een ravage. 

Mark offerde tegen Lucas Siero iets te gemakkelijk een pion, thematisch in een soortgelijke stelling maar niet in die op het bord. De compensatie was ver te zoeken. Van lieverlee wist Mark toch nog een dynamische stelling op het bord te krijgen. Mark ging een pion terug winnen en in paniek verkwanselde Lucas zelfs een stuk. Volgens Lucas gebeurde dat in tijdnood, met 10 minuten op de klok.

Sten en zijn tegenstander Floris van der Blom zijn beiden rechtlijnige spelers. Zoals Sten eerder een furieuze aanvalspartij won, zo makkelijk wikkelde hij nu af naar een eindspel waarin de stukken van Floris nog niet voldoende waren gecoördineerd. Met die coördinatie kwam het nooit meer goed en Sten rolde de ene na de andere pion op.

Marcel van Oort speelde een degelijke partij tegen Peter van Zeist. Had het gevoel lekker te staan, maar stond nooit echt beter. Tot het moment dat hij dacht slechter te staan, toen stond hij juist weer goed. Wij omstanders dachten dat hij een extra pion in het eindspel zou moeten kunnen verzilveren, maar de engines geven ons daar geen gelijk in.

Zoals wel vaker de laatste tijd meanderde de partij van Marcel Schröer tegen Erik van Dijk een zet of 40 ronde de meridiaan. Meer dan eens hengelde Erik naar remise door een zetten herhaling in te zetten. Na een ongelukkige ruil belandde Erik direct in een kansloze positie. 

Rolinde speelde in de openingsfase heel ambitieus tegen Sven van der Vliet en pakte direct met zwart het centrum. Het leek wat riskant, maar met net zo’n rechtlijnig spel als Sten legde ze de complete stellling van Sven lam. Die begon zich steeds meer op te winden over zijn verkrampte stelling en moest met lede ogen aanzien hoe alles uit elkaar spatte.

Rolinde verslaat de speler met de magische cape.

Daarmee had Woerden met 4,5 punt behaald en was de buit binnen. Het leek een grote overwinning te worden.

Hans had zijn tegenstander Tobias van der Kroef direct vanuit de opening zwaar onder druk gezet. Hij won een pion en later zelfs een stuk. Dat kan niet meer fout gaan, zou je zeggen. Het bleek anders te gaan.  Tobias zette een tegenaanval in gang. Hans deed geen poging die aanval te pareren, maar beantwoordde het met een eigen aanval. De vraag was: welke aanval slaat het eerst door? Niet die van Hans, zo bleek.

“Ik wil ook meedoen!”, sprak de eenhoorn.

Jelle speelde een spannende partij tegen Maarten Post die beiden uiteindelijk in een positie bracht dat ze nog slechts op de increment de zetten moesten uitvoeren. Het wordt dan een kwestie van stap 2 schaak. In eerste instantie verloor Jelle een paard door een röntgen vork en daarna verloor Maarten een volle toren door een dame vork. Het bleef spannend tot het moment dat Jelle een belangrijke pion in de vijandelijke koningsteling mocht mee grabbelen en Maarten al somberend de vlag liet vallen.

“Leuk joh, dat schaken.”

Einduitslag : 5,5 – 2,5 voor Woerden 1  

Zie: https://sosc.netstand.nl/pairings/view/6082

Geef een reactie