KNSB Woerden 2 – Rijswijk 2

Voor de derde ronde van de KNSB competitie vingen wij thuis aan tegen de spelers van Rijswijk 2, aangezien zij gemiddeld een wat lagere rating hadden, hadden zij de bordverdeling iets anders gemaakt en dat droeg zeker bij aan de spanning.

Familie de Jong had een slechte dag, Annie kwam met wit prima uit de opening maar uiteindelijk kostte dat meer tijd dan gepland waardoor ze in het middenspel de controle steeds meer kwijtraakte en uiteindelijk op moest geven. Leen kwam ook prima uit de opening en door voorzichtig spel van zijn tegenstander had hij al snel een voordeeltje te pakken, op een gegeven moment kon Leen de dame van de tegenstander winnen ten koste van een hele toren maar, hij keek verder vanwege mogelijke complicaties en besloot toen maar spontaan een toren cadeau te doen, een pijnlijk verlies in een gewonnen stelling.

Hans van Steijn die weer gezellig naast mij zat had een wat rommelige openingsfase maar daarna wist hij de pionnenstructuur van zijn tegenstander dusdanig te verzwakken dat hij een klein voordeel behaalde, middels een pionoffer en een tactisch tussenzetje won Hans een paard en daarna kwam er een combinatie die leidde tot of mat of dameverlies, reden genoeg voor zijn tegenstander om de handdoek in de ring te gooien.

Aan de andere kant werd ik geflankeerd door Henk die wel heel snel klaar was, zijn conclusie was als volgt: “Ik had denk ik de snelste overwinning uit mijn externe carrière. Het ging te
gemakkelijk om leuk te kunnen zijn. Mijn tegenstander maakte 2 fouten: hij koos de ‘modern
defence’ (inferieur zoals we weten) en na 20 zetten zag hij mat over het hoofd.”

Hans Tuit (meneer de voorzitter) speelde met zwart de Marshall variant van het Spaans tegen Edwin Mulders (eindelijk een naam van een tegenstander in het verslag) de enige variant die Hans behoorlijk kent en meestal (dankzij de gambiet stijl met offermogelijkheden) ruim voor de 40e zet is afgelopen, Edwin koos de meest scherpe variant maar was niet op de hoogte van de zeer belangrijke vervolg zetten in deze variant en de partij was hierdoor zeer snel beslecht in het voordeel van Hans die mede door zijn theoretische kennis niet echt het gevoel had geschaakt te hebben aangezien hij nog in zijn trainingsmodus zat. Puntje voor Hans dus.

Good old Jan Bulk deed het als invaller ook heel goed, zijn 1e keer ooit tegen Rijswijk dus dat is toch wel een bijzondere ervaring na al die jaren. Jan speelde tegen een andere invaller en won al snel een pion, daarna ging zijn tegenstander heel goed opletten en werd het voor Jan een kleine plusremise met als afsluiter de Chinese maaltijd in ons nieuwe honk.

Ikzelf had met zwart al snel licht voordeel uit een Konings-Indische opening alhoewel die computers het pas begrijpen in een later stadium, kennelijk is het KI een opening die nog steeds computers verrast. Ik wilde een koningsaanval echter te snel doorzetten en eindigde daardoor in een stelling waar geen leven meer in zat aldus werd het ook bij mij remise.

Toen zat daar nog Marjolein die het die middag samen met Sten Goes het langste volhield, na wat onnauwkeurigheden van Marjolein in de openingsfase deed haar tegenstander hetzelfde in het middenspel hetgeen resulteerde in een eindspel van een sterk paard van Marjolein tegen een slechte loper van haar tegenstander, langzaam maar zeker begon Marjolein wat pionnetjes te snoepen en duwde haar resterende armada naar voren, genoeg om de zege binnen te halen en dat had ze net nodig in de externe competitie!

Einduitslag 5-3 voor Woerden 2

Het gezamenlijk eten na afloop is een leuk initiatief en ik hoop de volgende keer ook aan te schuiven!

Geef een reactie