Woerden 1 verslaat Krimpen 2 met 6,5-1,5

Op zaterdag 22 april vond de laatste ronde van de KNSB-competitie plaats tussen Krimpen aan den IJssel 2 en Woerden 1, een wedstrijd waarin beide teams zonder druk konden spelen. Woerden zou eindigen in de middenmoot en voor Krimpen aan den IJssel was degradatie helaas al niet meer te ontlopen. Desondanks waren beide teams erop gebrand om een goede prestatie neer te zetten.

Het team van Krimpen aan den IJssel was op volle sterkte aanwezig, terwijl Woerden één wissel had doorgevoerd: de ervaren Selman Ercan werd vervangen door het jonge talent Sofia Moskalets. Dit bleek een gouden zet te zijn, zoals later zou blijken.

In een hartstochtelijke strijd met het nodige spektakel trok Woerden uiteindelijk aan het langste eind met een overtuigende zege van 6½-1½…

De opening van de wedstrijd was al meteen veelbelovend met een krachtmeting tussen de hoogst gerate spelers, Cor de Zwart (Krimpen aan den IJssel) en Sten Goes (Woerden). Sten speelde zeer doelgericht en gaf zijn tegenstander geen kans om volledig te ontwikkelen. Na een onnauwkeurigheid van De Zwart kreeg Goes de controle over de zwarte velden en liet deze greep op de stelling niet meer los.

Met een prachtig kwaliteitsoffer zorgde Sten ervoor dat de zwarte koning en toren nooit meer uit de hoek zouden kunnen ontsnappen. In een wanhopige poging om nog iets te redden, moest De Zwart uiteindelijk toch opgeven. Ondanks een indrukwekkende prestatie van De Zwart, wist Goes met zijn 2181 rating toch de overwinning binnen te slepen voor Woerden, met een eindscore van 1-0.

Marcel Glissenaar (Krimpen aan den IJssel) nam het vervolgens op tegen Marcel Schröer (Woerden) in een spannende partij waarin beide spelers tot het uiterste gingen. Glissenaar speelde een minder sterke variant van het London Systeem, waardoor Schröer als wit het initiatief wist over te nemen. Zijn tegenstander kwam al snel onder druk te staan en met het verrassende schijnoffer 11..g5 viel de witte stelling geheel uit elkaar. Schröer speelde uiterst bekwaam en efficiënt, waardoor hij als eerste klaar was met zijn partij. Helaas voor Glissenaar trok Schröer aan het langste eind en scoorde het tweede punt voor Woerden met een 1-0 zege.

Woerden bleef indruk maken met hun sterke spel. Jacco Lind nam het op tegen Hans van Nieuwenhuizen (Krimpen aan den IJssel) in een partij die eveneens snel tot een besluit kwam. Van Nieuwenhuizen, spelend met wit, gaf direct het centrum uit handen, waardoor Lind de kans kreeg om het initiatief over te nemen. Jacco maakte optimaal gebruik van deze gelegenheid en rondde de partij af met een mooie tactische combinatie, wat resulteerde in een snelle en verdiende overwinning voor Woerden.

De spanning bereikte zijn hoogtepunt toen Joop Huijzer (Krimpen aan den IJssel) en Ed Oosterlaken (Woerden) de strijd aangingen in een partij waarin geen van beide spelers wilde opgeven. In de opening wist Ed een gambiet pion te bemachtigen en hield deze stevig in zijn greep. Echter, ondanks zijn voorsprong, had hij moeite om een duidelijke strategie te vinden om de partij te winnen met die extra pion. Toen zijn tegenstander Huijzer uiteindelijk remise aanbood, nam Oosterlaken na enig nadenken het aanbod aan. Dit resulteerde in een lang en uitputtend gevecht dat uiteindelijk eindigde in remise, waarmee de stand op 3-1 kwam in het voordeel van Woerden.

Het enige lichtpuntje voor Krimpen aan den IJssel kwam van Kiri Arnold, die in een gewaagde en creatieve partij Jelle Wiering van Woerden wist te verslaan. Jelle kreeg een voorbereide variant op het bord, maar toen Arnold van de gebaande paden afweek, koos hij een gevaarlijk plan dat uiteindelijk verkeerd uitpakte. Als gevolg hiervan verloor Jelle een pion en kwam op achterstand te staan. Later in de partij kreeg Jelle nog een kans om terug te komen, maar helaas zag hij deze mogelijkheid niet. Hierdoor kon Arnold de voorsprong uitbouwen en het ging al snel helemaal mis voor Jelle. Uiteindelijk wist Kiri Arnold de partij in haar voordeel te beslissen, wat de stand op 2½-½ in het voordeel van Woerden bracht.

De jonge talentvolle Sofia Moskalets, die voor deze wedstrijd Selman Ercan verving, maakte haar debuut in het team van Woerden tegen Lorin Arnold van Krimpen aan den IJssel. Sofia speelde de Engelse opening die haar tegenstander op het bord bracht op een zeer actieve manier. Ze wist de pionnenstructuur van wit in het centrum te doorbreken en al snel domineerden haar paarden het bord. Lorin Arnold zag op een gegeven moment geen andere mogelijkheid meer dan een kwaliteitsoffer, maar ook dat mocht niet baten. Sofia, altijd scherp en alert, gaf een pion op om met haar torens binnen te dringen in de witte stelling. Daarna was het pleit snel beslecht. Sofia Moskalets wist op indrukwekkende wijze haar partij te winnen, wat een belangrijk punt opleverde voor het team van Woerden en haar debuut in het team onvergetelijk maakte.

Rolinde den Heijer kreeg in het middenspel complete controle over het veld d5 tegen haar tegenstander Henny Versteeg. Ze verzilverde deze controle met een pionwinst en manoeuvreerde bekwaam naar een toreneindspel met twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Deze pionnen bleken doorslaggevend te zijn en zorgden ervoor dat Rolinde de partij overtuigend in haar voordeel besliste.

De laatste partij van de dag was die van Bas Jansen tegen Peter van Nieuwenhuizen. Bas zette een gevaarlijke koningsaanval op, maar slaagde er niet in om een directe winst te vinden. Desondanks gaf hij niet op en manoeuvreerde het spel naar een eindspel met twee torens tegen een dame. Met vastberadenheid en nauwkeurig spel wist Bas dit eindspel alsnog te winnen, wat een extra punt opleverde voor Woerden.

De eindstand kwam daarmee op 6½-1½ voor Woerden, een welverdiende overwinning gezien hun indrukwekkende en vastberaden spel. Ondanks het verlies kan Krimpen aan den IJssel trots zijn op hun inzet en strijdlust. Deze competitiewedstrijd zal zeker nog lang in het geheugen van alle betrokkenen gegrift staan.

Voor de details zie: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/12367

Dit verslag is als experiment gemaakt met behulp van ChatGPT.

Geef een reactie