Woerden wint halve finale SGS Beker

Op dinsdag 2 mei speelde Woerden thuis de halve finale in het SGS bekertoernooi tegen Doorn-Driebergen. In de kwart finale had Doorn-Driebergen Moira Domtoren, de finalist van het vorige seizoen uitgeschakeld, dus we waren gewaarschuwd.

Beide teams waren in de sterkste opstelling opgekomen. Het werd dan ook een buitengewoon spannende strijd. Zelfs na een uur of 3 spelen was er op geen enkel bord te zien welke kant het kwartje op zou vallen.

Op bord 2 speelde Sten Goes met wit tegen Johan de Groot. De hele avond ging de strijd om het veld c5. Wist Sten dit veld te bezetten en ook nog een pion op e5 te handhaven, dan zag het er goed voor hem uit. Een voor een werden stukken geruild. Sten wist c5 onder controle te houden, maar de pion op e5 werd geruild en er bleef slechts een paard op c5 over. Die had daar weinig meer te doen. Een eindspel met een paard tegen een loper en pionnen op beide vleugels. Dat zag er niet zo lekker uit. Maar Sten bleef relaxed door de zaal lopen en hij wist alles onder controle te houden. Het werd remise.

Op bord 4 speelde Ed Oosterlaken met wit tegen Gert Legemaat. Ed gaf zijn tegenstander de mogelijkheid om er een scherp potje van te maken, maar Gert ging daar niet op in. Omzichtig werd door beide partijen wat stukken over het bord geschoven, zonder dat iemand echt progressie maakte. Het werd dan ook remise.

Op bord 1 speelde Selman Ercan met zwart tegen Eric Bies. Selman had een isolatie, maar had ter compensatie daar wel de gebruikelijke activiteit voor zijn stukken voor gekregen. De stelling van zwart zag er goed uit. Maar zo’n voordeeltje is ook wat broos. Uiteindelijk werd de isolatie opgelost en raakte Selman in het proces zijn initiatief een beetje kwijt. Eric Bies rook bloed en dacht een mooie combinatie te zien, maar in zijn berekeningen bleek een gat te zitten, waardoor hij een stuk verloor. Dat was teveel, en Selman won de partij.

Op bord 3 speelde Marcel Schröer met zwart tegen de imposante Erik Corneth. Erik startte de partij met een agressieve opzet, maar toen het puntje bij paaltje kwam zette Erik niet door. Hierdoor kon Marcel het initiatief naar zich toe trekken. De dame vleugel was voor Marcel, dus startte Erik een venijnige aanval tegen de zwarte koning. Dat werd nog even oppassen. Door een goed getimed opening van het centrum bleek de witte koning nog kwetsbaarder dan de zwarte. Het ingewikkelde vervolg leidde tenslotte tot een toren eindspel met 2 pionnen meer voor Marcel. Met één blunder gaf Marcel aan Erik nog de kans om helemaal terug in de partij te komen, maar die kans werd niet gegrepen en daarna was het theoretische toren eindspel eenvoudig te winnen.

Daarmee won Woerden met 3-1 van Doorn-Driebergen. In de finale zal Woerden spelen tegen de winnaar van het duel En Passant – De Rode Loper.

Voor de details zie: https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8280

Geef een reactie