Woerden 1 verslaat mede-koploper Paul Keres 3

De match tegen Paul Keres 3 werd door Woerden zeer serieus genomen. De helft van het team was op trainingskamp gegaan in Menton om daar tegen de fine fleur van de franse schaaktalenten eens serieus aan de tand gevoeld te worden. Gelouterd kwamen deze spelers terug in Nederland. Op de terugweg werd nog een bezoekje gebracht aan Monte Carlo om daar de komende opstelling te bepalen. Ook Paul Keres had daarvoor een dobbelsteen gebruikt. Het bleek allemaal goed uit te pakken voor Woerden.

Selman speelde met zwart een vlekkeloze partij tegen Hein Piet van der Spek. Met zwart verraste Selman zijn tegenstander met een aangeboden dameruil en kort daarna had hij al een heel prettige stelling opgebouwd met druk tegen een geïsoleerde d-pion. Alle stukken, behalve de torens gingen van het bord. Met heel nauwkeurig spel had er wellicht iets meer in gezeten voor Selman, maar in de partij vervlakte de stelling al snel en was remise een terechte uitslag.

(foto: Marcel van Oort)

Bas Jansen had met zwart een creatieve opzet gekozen in de partij tegen Evert van Heel. Doel was complete controle te krijgen over de zwarte velden. Dat lukte niet helemaal, maar daarvoor in de plaats kreeg Bas een aardig initiatief op de koningsvleugel. Terwijl hij tijdens de partijen al rond lopend zijn medespelers nog allerlei interessante wiskundige bewijzen aan de hand deed, leidde Bas de partij soepel naar een overtuigende remise.

(foto: Marcel van Oort)

Sofiia Moskalets koos met wit in de opening een zij-variantje waar haar tegenstander Bert Both iet goed raad mee wist. Langzaam maar zeker waren de stukken van Sofiia sterk in de aanval op de koningsvleugel zonder dat Bert daar iets van tegenspel tegenover wist te zetten. De engine zal wellicht nog een verdediging hebben gevonden, maar in de partij werd de zwarte koningsstelling vrij hardhandig opgeblazen. Ondertussen was Sten Goes tegen Simon Kronemeijer ook lekker bezig. Via een omweg was Sten met zwart in een prettige draak-achtige stelling terecht gekomen en kon de witte koning onder vuur nemen. Aan het slot van beide partijen waren wij getuige van een unieke demonstratie van synchroon opgeven. We hebben helaas geen foto van twee handen die tegelijkertijd uitgestoken werden.

(foto: Marcel van Oort)

Jan Jaap Janse zetten zijn partij met wit tegen Marcel Schroer agressief op. Marcel wist wel dat Stockfish van deze opzet niet erg onder de indruk is, maar achter het bord als mens van vlees en bloed kan dat toch wel imponerend overkomen. Jan Jaap wist niet echt door te breken en van lieverlee werd de zwarte stelling steeds beter. Marcel zat wat krap in de tijd en gezien het spelverloop op de andere borden besloot hij zetten te herhalen. Jan Jaap ging daarin mee en de vrede werd getekend.

(foto: Marcel van Oort)

Ed Oosterlaken speelde met wit tegen Wouter Langerak in eerste instantie een degelijke partij. Hij lette echter even niet op en moest toen maar liefst twee pionnen inleveren. Dat zag er niet goed uit. Ed’s geluk was dat Wouter zelfs een derde pion wilde hebben en daarmee zich zelf in de nesten werkte. Wouter raakte daarvan zozeer in paniek dat hij een vol stuk gaf.   

(foto: Marcel van Oort)

Rolinde had de trein gemist en kwam wat later achter het bord zitten. Daar was na korte tijd al niets meer van te merken, want Rolinde blitste haar zetten er in een enorm tempo uit. Arend van de Lagemaat had de finesses van de opening niet helemaal in de vingers. Niet alleen verbruikte hij veel tijd, ook niet hij een paard van Rolinde ernstig dicht bij zijn koning komen. Rolinde kon daarmee een gevaarlijke koningsaanval starten die al snel tot matdreiging leidde die niet niet meer fatsoenlijk te pareren was.

(foto: Marcel van Oort)

Jacco Lind werd door Elmer Veenendaal uitgenodigd om de Tango te dansen. Jacco kon niet veel anders dan mee dansen, maar hij bleek de passen toch niet helemaal onder de knie te hebben. Zijn stelling kwam er strategisch steeds dubieuzer uit te zien. Zwart kwam tenslotte met een dame en toren de witte stelling binnen dringen. Onder druk verloor Jacco een stuk en moest de partij gewonnen geven.

(foto: Marcel van Oort)

Woerden 1 won daarmee met 5-3 overtuigend van Paul Keres 3. Ook in de meeste partijen die remise werden, waren de spelers van Woerden niet in gevaar geweest en had er zelfs mee in gezeten. Woerden 1 in nu ongedeeld koploper in de groep 3E.

Geef een reactie