Monsterzege Woerden 1

Na in de zesde ronde de nummer 3, HMC Den Bosch 2, te hebben verslagen, was er een nieuwe nummer 3 aan het firmament verschenen: Almere 1. Dit team stond in de zevende ronde op het programma. Woerden nam deze match dan ook weer zeer serieus. Dat kon van Almere zelf niet gezegd worden. Enigszins beteuterd kwam Casper Kruijff melden dat een aantal top spelers ontbraken en dat ze zelfs een bord leeg moesten laten. Wederom was Selman de klos. Noodgedwongen nam hij de taak van persfotograaf op zich.

Het leek erop dat het punt al snel weer terug werd gegeven in de partij van Jacco tegen dezelfde Casper Kruijff. Jacco gaf al in de opening een pion plus kwaliteit om te overleven. Aan de lichaamstaal van Jacco was duidelijk te zien dat dit ongepland was. Gelukkig kreeg hij toch een gevaarlijk initiatief voor het geofferde materiaal en speelde hij Casper behoorlijk van het bord. Achteraf bleek het theoretisch gezien een bekend offer te zijn waarvan beide spelers tijdens de partij niet op de hoogte waren.

Jacco Lind (foto: Selman Ercan)

Ed mocht, net als de ronde ervoor, tegen een zeer jeugdig spelertje aantreden. Deze keer was dat Akshaj Katpatal. Dit jongetje was niet van het kaliber van Ed’s vorige tegenstander. Ed mocht een belangrijke centrumpion incasseren en had ook nog eens een geweldige loper die domineerde over de witte velden. Het was snel duidelijk dat hier een punt genoteerd mocht worden.

Ed Oosterlaken (foto: Selman Ercan)

Ook de partij van Sten tegen het topbord van Almere, Dennis van Leusden, verliep voorspoedig. Dennis liet toe dat Sten een gevaarlijke pion op f4 wist te krijgen. Van enig spel van wit op de damevleugel was voorlopig nog geen sprake. Toen de pion zelfs op f3 terecht kwam werd de situatie wel heel penibel voor wit. Met een precies uitgerekend offer, kreeg Sten een ondenkbaar mat op het bord. Hij moest daarna zelf nog een aantal schaakjes verdragen, maar toen die voorraad op was gooide zijn tegenstander de handdoek in de ring.

Sten Goes (foto: Selman Ercan)

De partij van Marcel tegen Martin Heijlman was een taai strategisch gevecht. Tijdens de partij liet Martin met pompidompiedom geluidjes duidelijk blijken wanneer hij in zijn nopjes was met zijn stelling. Het is een wonderlijke ervaring om tegen een kwispelende tegenstander te spelen. Je kan daar aardig wat informatie uit halen. Ik was het in alle gevallen wel met hem eens. Martin had een aardige minoriteitsaanval in gang weten te zetten. De pompidompidom was op dat moment dan ook niet van de lucht. Gelukkig bleek hij tijdens de afwikkeling mijn tegenspel niet helemaal voorzien te hebben. Hij raakte in paniek en gaf Marcel de kans op een beslissende koningsaanval.

Marcel Schroer (foto: Selman Ercan)

Rolinde had tegen Rob van de Kamp mooi actief spel in een open stelling op het bord staan. Een koningsaanval was aanstaande. Dat leek de goede kant op te gaan. Dat Rob plotseling lang rokeerde was een kleine kink in de kabel. Rolinde moest haar aanval ineens de andere kant op richten. Rob werd wellicht wat te overmoedig en begon heel actieve zetten te doen die zijn stukken uiteindelijk in een kwetsbare positie brachten. Daar maakt een tactisch talent als Rolinde korte metten mee. Een toren van Rob ging verloren en even later zag hij de hopeloosheid der dingen in.

Rolinde den Heijer (foto: Selman Ercan)

De partij van Sofia tegen de jeugdige Daniël Knol was een omzichtig strategisch gevecht. Sofia had steeds een licht initiatief, maar iets beslissends kwam daar niet uit. Een voor een gingen de zware stukken van het bord. Het leek de zaak van Daniël wat te verlichten, maar nog steeds bleek Sofia de zaak onder druk te houden. Zelfs in het eindspel met twee lichte stukken moest Daniël kleine dreigingen pareren. In de praktijk is dat altijd erg lastig en zo tegen de eerste tijdcontrole wist hij ze niet allemaal meer te weerstaan. Sofia won een belangrijke pion en daarmee ook de partij.

Sofia Moskalets (foto: Selman Ercan)

Bas zette de partij tegen Johan Dielhoff solide op. Met een reeks heel logische zetten had hij overduidelijk het initiatief naar zich toe getrokken. Het was de vraag over zijn ontwikkelingsvoorsprong zich zou vertalen naar iets concreters. Het werd een paard op e5 dat de stelling domineerde. Juist toen we ons afvroegen of Bas iets beslissends zou kunnen vinden, kwam er wat tactiek in de stelling waarmee Bas een dame wist te veroveren.

Bas Jansen (foto: Selman Ercan)

8-0! 

Het is een stand die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Woerden verstevigt daarmee zijn koppositie. Volgende keer staat er een nieuwe nummer drie op het programma: SHTV 1.

Voor de details zie: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/14817

Geef een reactie